Aktivitet

Föredrag: Flykten över Öresund 1943

Tidigare aktivitet
Sön 20 augusti 2023
14:00 – 15:00
Hörsalen
Ingår i entrébiljett

Foto: Oktober 1943, judiska flyktingar. Frihedsmuseet.

Föredrag och tillhörande skärmutställning

På hösten för 80 år sedan flydde tusentals människor från Danmark till Sverige för att undkomma nazisterna. I år är det 80 år sedan dessa dramatiska händelser utspelades i svenska farvatten.

Föreningen M 20 i samarbete med Sjöhistoriska museet genomför en minnesresa och en utställning om svenska flottans insatser för att rädda tusentals danska judar över Öresund hösten 1943. Under denna helg är dom lokaliserade på Sjöfartsmuseet Akvariet.

Här finns berättelsen om den lilla tappra minsveparen M 20 som räddade hundratals judar under dessa dramatiska höstmånader. På fartyget M 20 tjänstgjorde Kapten Lilienström och hans besättning i princip dygnet runt för att skydda och röja svenska farvatten samt rädda flyktingar undan nazisterna. Samtliga besättningsmän som tjänstgjorde på M 20 under 1943 har blivit kartlagda och identifierade. Föredraget innehåller också ett flera intressanta bilder från denna turbulenta och dramatiska tid.

Under helgen 19–20 augusti finns också en tillhörande skärmutställning på plats utanför Hörsalen.

Biljetter

Begränsat antal platser. Vill du vara säker på att få en plats går det bra att förboka i museets reception eller på telefon 031- 368 35 50. Ett litet antal biljetter släpps på plats samma dag, dessa kan inte förbokas utan hämtas i museets reception innan föredraget.

Läs mer

Föreningen M20

Sjöhistoriska museet

Det finns inga kommande aktiviteter