svartfenade revhajar

Hajarna

Lagom till Akvariets 100-årsjubileum flyttade två svartfenade revhajar in på museet. De bor i Akvariets största akvarium Korallhavet.

Lär dig mer om våra hajar!

I akvariet Korallhavet simmar våra svartfenade revhajar. Hajarna är syskon och är födda och uppvuxna på akvariet Sea Life i Oberhausern i Tyskland. Svartfenade revhajar simmar ständigt omkring och kallas frisimmande hajar. Som fullvuxna blir de runt 1,5 meter. De trivs på tropiska korallrev, precis en sådan miljö som deras boning Korallhavet, visar upp. Korallhavets livsmiljö liknar Stilla havets och rymmer 30 ton korallsten, två ton sand och drygt 400.000 liter 26-gradigt saltvatten.

I det kalla akvariet ”Nordsjön” bor även två stycken mindre småfläckiga rödhajar som är födda på Havets Hus i Lysekil.

Frågor och svar

Varför stora hajar tillsammans med små fiskar? Kommer de små bli uppätna?

Svartfenade revhajar är en vanlig art på tropiska korallrev, precis en sån miljö “Korallhavet” visar upp. De är födda i fångenskap och är uppvuxna med att äta fileer av fisk samt upptinad bläckfisk. Det kommer de få hos oss också, vilket gör att de inte behöver äta de fiskar som redan finns i Korallhavet. Detta akvarium är också uppbyggt med massor av gömställen för de mindre fiskarna, precis som det är på korallreven i det vilda.

Varför är hajarna så stora, måste de inte vara små när de fraktas?

Svartfenade revhajar är känsliga när de är små (i motsats till många andra fiskar) så därför har vi fått vänta med frakt tills de är större. Det innebär mindre stress för hajarna.

Vad är det för sorts hajar och vad utmärker den arten?

De svartfenade revhajarna är vanliga på tropiska korallrev. Denna art simmar ständigt omkring, så kallade frisimmande hajar. Småfläckiga rödhajar däremot är hajar som lever i kallare hav och som oftast ligger stilla på botten och kan därför vara lite svårare att få syn på.

Hur stora blir de som fullvuxna?

Svartfenade revhajar blir lite drygt 1,5 m och småfläckig rödhaj runt 1 m.

Skadar de inte korallerna?

Det kan hända att revhajarna råkar simma på en korall, men det av misstag. Om det skulle hända så kommer marinbiologerna att flytta tillbaka korallen.

Är inte Korallhavet för litet för så stora hajar?

I det vilda så är det såklart så att dessa hajar simmar runt på större områden. Men däremot så är dessa hajar födda i fångenskap och kommer från ett mycket mindre akvarium. Korallhavets yta samt utformning följer de krav som svenska myndigheter ställer för frisimmande hajar.

Vad kräver för hajar för utrymme?

Det beror på vilken art haj det är. Frisimmande hajar behöver generellt större utrymme än hajar som kan ligga still på botten. Vad gäller frisimmande hajar som svartfenad revhaj så är kravet från svenska myndigheter en yta av 100m2 samt inga 90 graders hörn. Korallhavet är 100 m2 yta samt 8 hörnigt, vilket gör att alla vinklar är mer än 90 grader.

Är det inte farligt att dyka i Korallhavet när det finns hajar i?

Nej, det är inte farligt. De allra flesta arter av hajar är totalt ofarliga för människan.