Hoppa till huvudinnehåll

Händer hos oss

Det händer mycket spännande på Sjöfartsmuseet Akvariet. I kalendariet nedan hittar du kommande helgaktiviteter, kreativa workshops, visningar och allt annat du kan göra här. Notera att det är begränsat antal platser till våra aktiviteter. Först till kvarn gäller om inget annat anges.
Arrangeras i samarbete med Folkuniversitetet.

Klicka på pilen för att läsa mer om respektive programpunkt.

februari 2018

- Föredrag & Samtal Ingår i entrébiljetten

Porträtt av två leende personer. Den ena i kostym och den andra i blommig blus.

Vittnesmål: Min farmors hemlighet

Helena Kryssmans farmor Manja växte upp i en liten stad i Polen. När Manja var 15 år bröt andra världskriget ut och Manjas liv förvandlades till en mardröm över en natt.

Två äldre, leende personer håller i ett spädbarn.
Helena Kyssman med
sin farmor och farfar.

Nazisterna hämtade Manja och hennes syster Eva och tvingade dem att kliva på ett tåg som skulle föra dem till helvetet, till koncentrations- och dödsläger. Det var sista gången som de såg sin familj.

Teckenspråkstolkas.
Föranmälan krävs, anmäl dig via Billetto eller i museets reception 031-368 35 50.

I samarbete med Överlevandegruppen och Zikaron från Judiska församlingen i Göteborg presenterar vi två vittnesmål från Förintelsen, överförda till yngre generationer.

Judiska församlingens Överlevandegrupp erbjuder personliga vittnesmål från Förintelsen till skolor, som ett komplement till skolans historieundervisning om Andra världskriget, Förintelsen och alla människors lika värde. Minnet av Förintelsen skall fungera som varningsklocka för att motverka antisemitism, rasism och främlingsfientlighet.  Judiska församlingens överlevandegrupp har som övergripande syfte att göra överlevandegruppens verksamhet med kostnadsfria föreläsningar i skolor permanent.
Alla föreläsningar är kostnadsfria och vi rör oss över hela västra Sverige, även om vårt huvudsakliga uppdrag är att besöka skolor i Göteborg med närmaste omnejd. Våra föreläsare är framförallt andra generationens Överlevande, men även ett fåtal ur första generationen och tredje generationen. Vi anordnar också studiedagar för lärare.

Tider

Längd ca 45-60 min

Pris
Obligatorisk föranmälan.

- Visning Ingår i entrébiljetten

En person håller i en sjöborre som barnen får känna på

Klappa havet

Varför klär vissa krabbor ut sig? Har sjöstjärnor ögon? I Akvariets klapptank kikar vi närmare på några av de vanligaste djuren i våra vatten.  

 

December: Drop-in, ingen biljett behövs.

Fr. o. m. Januari 2018: Begränsat antal platser, biljett hämtas i receptionen från 10.00 samma dag. Ingen föranmälan.

Läs mer om Akvariet.

- Föredrag & Samtal Ingår i entrébiljetten

En person i vita kläder står vid ett slitet tält. På den jordiga marken syns tygstycken och plåtbaljor.

Flykt över havet – Varför?

Vad är det som får dig att ta beslutet att fly från ditt hem? Vi lyfter fram olika faktorer som påverkar människor att fly och försöker besvara frågan varför människor flyr. Ingår i en seminarieserie i tre delar i samarbete med Centrum för Global Migration (CGM), Göteborgs Universitet.

Program

13.00 Vad driver människor på flykt? - Anja Franck

Gränskontrollerna blir allt hårdare och svårare att passera för den som saknar rätt resurser eller papper. Migranters och flyktingars strategier för att ta sig till andra länder förändras och flykten i många fall en livsfara. Men trots det är flykten ett bättre alternativ än att stanna kvar. Vilka är dessa människor, vad är det som driver dem att lämna sitt land och sitt hem och vart är de på väg?

13.30 Ur askan - om människor på flykt i en varmare värld - Shora Esmailian

Över 65 miljoner människor är på flykt idag, inte bara undan krig och konflikt utan också undan klimatförändringarnas effekter såsom extrema väderhändelser, höjda havsnivåer, torka och vattenbrist. Samtidigt som de rika länderna har ett historiskt och ekonomiskt ansvar i skapandet av den globala uppvärmningen blir det vanligare att de stänger sina gränser. Med nedslag i Pakistan, Egypten och Kenya möter vi de människor som redan rör sig i en allt varmare värld. Vem bär ansvaret? Varför är det så viktigt att förstå vår tids nya flyktingar – klimatflyktingarna – och vad är det som måste göras nu?

14.00 Paus
14.10 Till undsatta flyktingars hjälp - Mikael Mangold

Idag är fler människor på flykt än det varit på mycket länge. Läkare Utan Gränser finns ofta närvarande i de områden människor flyr ifrån och de platser de flyr till. Mikael berättar om sina uppdrag och möten med människor på flykt i olika typer av projekt där målen har varit att undsätta större grupper av flyktingar.

14.40 Gemensam frågestund


15.15  Guidad visning i utställningen Min flykt över havet för dig som är intresserad

Medverkande:

Anja Franck, lektor i freds- och utvecklingsforskning vid Institutionen för globala studier, Göteborgs Universitet
I sin forskning intresserar sig Anja för frågor som rör genus, arbete och migration – med ett särskilt fokus på hur människor manövrerar och navigerar över olika typer av gränser, både sociala och geografiska. I sin avhandling behandlas malaysiska kvinnors manöverutrymme på arbetsmarknaden inom ramen för en exportorienterad ekonomi. Efter avhandlingsarbetet har Anja i huvudsak ägnat sig åt forskning kring migration – med ett särskilt fokus på burmesisk migration till Malaysia och på senare år också migration till den Europeiska Unionen via Grekland.

Shora Esmailian, journalist och författare
Skriver mestadels om Iran, Mellanöstern, feminism- och genusfrågor, rasism, migration, arbetsmarknad och klimat. Shora har bland annat arbetat som redaktionssekreterare på tidningen Arbetaren och redaktör på tidskriften Re:public. Hon gav ut reportageboken "Ur askan - om människor på flykt i en varmare värld" 2012 och har föreläst kring den sedan dess. Shora skriver regelbundet för Sydsvenskan och tidningen ETC.

Mikael Mangold, Doktorand, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Vatten Miljö Teknik, Chalmers
Arbetar som vatteningenjör för Läkare Utan Gränser i fält och sitter i Läkare Utan Gränsers styrelse.

Moderator: Eva Rosengren, journalist och författare
Eva har bland annat varit nyhetsreporter på Rapport och tidigare anställd i utrikesförvaltningen vid svenska beskickningarna i Rumänien och Chile samt EU-representationen i Bryssel.

 

Plats

Sjöfartsmuseet Akvariet, Karl Johansgatan 1-3, Göteborg

Biljett och anmälan

Föranmälan via Billetto eller 031-368 35 50. Drop-in i mån av plats. Begränsat antal platser.

Ingår i museet entré, betalas på plats. Läs mer om museets entrépriser här.

Seminarieserien är ett samarbete mellan Sjöfartsmuseet Akvariet och Centrum för Global Migration (CGM) vid Göteborgs Universitet.

Övriga seminarier i serien

25 mars - Hur? (Sjöfartsmuseet Akvariet)
Under denna dag fokuserar vi på havet som flyktväg och vad det är som påverkar att personer väljer en viss väg att fly. Här försöker vi svara på frågan hur människor flyr och hur de påverkas under tiden.

22 april - Till vad? (Pedagogen)
Vi tittar på vart människor flyr och vad de möter när de kommer fram. Vi försöker besvara frågan ”till vad kommer de som flyr?”. I samarbete med Vetenskapsfestivalen i Göteborg.


Tider

Program från 13.00 till 15.00.
Efterföljande visning i Min flykt över havet 15.15.

- Visning Ingår i entrébiljetten

Fotografi på havsyta. Vattnet är fyllt av små vågor och en stor våg ser ut att komma in från sidan. Ovanför vattnet syns ljust blågrå himmel.

Havet som flyktväg

Havet har i alla tider använts som flyktväg. Vad innebär en flykt över hav? Vilka risker och möjligheter är specifika för vattenvägen till ett annat land?

Vår guide berättar mer om havet som flyktväg i denna visning i utställningen Min flykt över havet.

Söndagar jämna veckor, 14.00.

Söndagarna 25 februari och 25 mars är visningen framflyttad till 15.15 på grund av vår seminarieserie om flykt över havet.


Tider

Längd ca 45 min

- Visning Ingår i entrébiljetten

En klocka framför en bild på ett akvarium. En kvart av klockan är genomskinlig så fiskarna bakom syns.

Akvariekvarten

Träffa en av våra marinbiologer och få spännande kunskap om livet i akvarierna.

Varje söndag är det nya ämnen.

- Föredrag & Samtal Ingår i entrébiljetten

Ett land med över hälften av invånarna på flykt – Fokus Syrien

Vid fem tillfällen under våren fördjupar vi oss i delar av utställningen Min flykt över havet. I samarbete med olika föreningar och intresseorganisationer presenterar vi personliga livsöden och en övergripande historisk kartläggning om det aktuella ämnet.

I samarbete med Arabiska Kulturföreningen.

Kvällens program

Amr Bitar - om sin egen flykt från Syrien och sin upplevelse av Sverige som journalist.

Vi bjuder även på kaffe och kaka.


Tider

Programmet pågår 18.00 till 19.45.

- Teater, dans, film & musik Ingår i entrébiljetten

Logotyp med texten "Speldags" som kommer ut ur en trumpet omringad av färglada mönster.

Speldags

Speldags ger dig möjlighet att njuta av levande musik och underhållning på olika platser i Göteborg. Sjöfartsmuseet Akvariet är en av de platserna.

 

Vårens program

Ons 31 jan, 13.00 - Sånger vi minns med Sabina Henriksson

Ons 28 feb, 13.00 - Nu är det gott att leva med Mats Götherskjöld & Erik Ivarsson

Fler tillfällen tillkommer, inforamtion kommer löpande.

mars 2018

- Temadagar & evenemang

En person med cyklop på huvudet, fuktigt hår, handskar och en orange tröja i dykardräktsliknande material tittar rätt in i kameran.

Invigning: Havets kvinnor

Haenyeo, kvinnliga fridykare, lever på ön Jeju utanför Sydkoreas sydkust och dyker efter fisk, skaldjur, alger, sjögräs och snäckor. Haenyeo föds, lever och dör i havets direkta närhet. Välkommen på invigning!

Yrket går i arv, men är farligt och skördar flera dödsfall årligen. Idag söker få unga kvinnor sig till yrket och av de haenyeo som finns kvar är nästan alla över 50 år.

Möt kvinnorna och deras kultur genom föremål och Kim Hyung-Suns extraordinära porträtt.

Utställningen invigs lördag 3 mars 13.00. Detaljerat program kommer senare.

Pris
Fri entré hela dagen.

- Visning Ingår i entrébiljetten

En person håller i en sjöborre som barnen får känna på

Klappa havet

Varför klär vissa krabbor ut sig? Har sjöstjärnor ögon? I Akvariets klapptank kikar vi närmare på några av de vanligaste djuren i våra vatten.  

 

December: Drop-in, ingen biljett behövs.

Fr. o. m. Januari 2018: Begränsat antal platser, biljett hämtas i receptionen från 10.00 samma dag. Ingen föranmälan.

Läs mer om Akvariet.

- Visning Ingår i entrébiljetten

Två bilder lagda över varandra. Den ena en bild på hav med vågor, den andra en grupp med människor som går mot horisonten.

Min flykt över havet

Visning i utställningen Min flykt över havet. Möt en av personerna som intervjuas i utställningen, samtala och ta del av den personliga berättelsen.

Söndagar ojämna veckor, 14.00 (from 21 jan), uppehåll under påskhelgen.

2018

 • 21 jan Reham Abdulsalam, från Syrien
 • 4 feb Johanna Wemminger, från Kustbevakningen
 • 18 feb Heino Wänt, från Estland
 • 4 mars Mikael Hinnersson, från Sjöräddningssällskapet
 • 18 mars Ruth-Maijde Rönngård, från Finland
 • 15 april Pentti Käppi, från Finland
 • 29 april

Tider

Längd ca 45 min

- Visning Ingår i entrébiljetten

En klocka framför en bild på ett akvarium. En kvart av klockan är genomskinlig så fiskarna bakom syns.

Akvariekvarten

Träffa en av våra marinbiologer och få spännande kunskap om livet i akvarierna.

Varje söndag är det nya ämnen.

- Föredrag & Samtal Ingår i entrébiljetten

På en träskiva ligger fyra små högar av olika sorters tång. Vissa är strimlade och andra är hela ark.

Mat & prat: Laga mat som en haenyeo

Haenyeo är kvinnliga dykare som utan syrgas dyker för att leta fisk, skaldjur och alger. Hur använder de koreanska dykarkvinnorna sjögräs i sin matlagning?

Globala Tanter – transnationell konstnärsgrupp – lagar mat med sjögräs som haenyeo och tipsar om hur du kan använda dem i det svenska köket. Provsmakning ingår.

En person med cyklop på huvudet, fuktigt hår, handskar och en orange tröja i dykardräktsliknande material tittar rätt in i kameran.
Haenyeo.

Haenyeos är kvinnliga dykare som utan syrgas dyker för att leta fisk, skaldjur och alger. Hur använder de koreanska dykarkvinnorna sjögräs i sin matlagning? Globala Tanter lär dig mer och ger olika sorters smakprov.

Globala Tanter är kockar, teoretiker, mammor, konstnärer, transnationella, har-ännu-inte-riktigt-etablerat-oss-invandrare.Vi har som mål att kontra den axelryckande omvärlden omkring oss, genom att väcka era hjärtan och magar. En av gruppens medlemmar kommer själv från Jeju, Sydkorea och är barnbarn till en dykarkvinna. Hon berättar om barndomens minnen, dofter och smaker från olika sorters av sjögräs och tång från Jeju.


Tider

Längd 60 min.

- Kreativ verkstad Ingår i entrébiljetten

En hög med olika pysselmaterial på ett bord: snöre, pärlor och piprensare i olika färger.

Under ytan

Dyk ner i havet – vad upptäcker du där? Vi skapar en undervattensvärld tillsammans!

Skaparverkstad med inspiration från utställningen Havets kvinnor, om haenyeo, de koreanska dykarkvinnorna.


Tider

Drop-in 13.00-15.00

- Teater, dans, film & musik Ingår i entrébiljetten

Porträtt av två personer i brösthöjd, den ena har keps på huvudet och en gitarr i famnen.

Tjuvlyssna på Farväl Majorna

Lyssna på några smakprov från den nyskrivna föreställningen Farväl Majorna. Håll utkik i utställningen Amerikafeber.

John Dohlsten bjuder på några sånger ur föreställningen Farväl Majorna som spelas på Aftonstjärnan våren 2018.

Om föreställningen
En kärleksförklaring till gamla Majorna. En monolog med ett persongalleri av Majbor från förr, klädd i nyskriven sång och musik.
Av och med Victor & John Dohlsten.
I regi av Ulf Dohlsten

Mer information hittar du via förestälningens Facebooksida.


Tider

Ca 20 min.

- Visning Ingår i entrébiljetten

En person håller i en sjöborre som barnen får känna på

Klappa havet

Varför klär vissa krabbor ut sig? Har sjöstjärnor ögon? I Akvariets klapptank kikar vi närmare på några av de vanligaste djuren i våra vatten.  

 

December: Drop-in, ingen biljett behövs.

Fr. o. m. Januari 2018: Begränsat antal platser, biljett hämtas i receptionen från 10.00 samma dag. Ingen föranmälan.

Läs mer om Akvariet.

- Visning Ingår i entrébiljetten

Fotografi på havsyta. Vattnet är fyllt av små vågor och en stor våg ser ut att komma in från sidan. Ovanför vattnet syns ljust blågrå himmel.

Havet som flyktväg

Havet har i alla tider använts som flyktväg. Vad innebär en flykt över hav? Vilka risker och möjligheter är specifika för vattenvägen till ett annat land?

Vår guide berättar mer om havet som flyktväg i denna visning i utställningen Min flykt över havet.

Söndagar jämna veckor, 14.00.

Söndagarna 25 februari och 25 mars är visningen framflyttad till 15.15 på grund av vår seminarieserie om flykt över havet.


Tider

Längd ca 45 min

- Föredrag & Samtal Ingår i entrébiljetten

Ett bröllopsfotografi. Två personer ler in i kameran, den ena lutar sig in i den andres famn och har själv en stor bukett blommor i famnen.

Vittnesmål: Erövra människan

Mikael Levy, andra generationens överlevande, berättar sina föräldrars historia, generaliserar deras erfarenheter och drar paralleller till nutiden.

Mikael talar om avhumaniseringen som gör allt möjligt och om att ta tillbaka värdet, värdigheten och världen.

Föranmälan krävs, anmäl dig via Billetto eller i museets reception 031-368 35 50.

I samarbete med Överlevandegruppen och Zikaron från Judiska församlingen i Göteborg presenterar vi två vittnesmål från Förintelsen, överförda till yngre generationer.

Judiska församlingens Överlevandegrupp erbjuder personliga vittnesmål från Förintelsen till skolor, som ett komplement till skolans historieundervisning om Andra världskriget, Förintelsen och alla människors lika värde. Minnet av Förintelsen skall fungera som varningsklocka för att motverka antisemitism, rasism och främlingsfientlighet.  Judiska församlingens överlevandegrupp har som övergripande syfte att göra överlevandegruppens verksamhet med kostnadsfria föreläsningar i skolor permanent.
Alla föreläsningar är kostnadsfria och vi rör oss över hela västra Sverige, även om vårt huvudsakliga uppdrag är att besöka skolor i Göteborg med närmaste omnejd. Våra föreläsare är framförallt andra generationens Överlevande, men även ett fåtal ur första generationen och tredje generationen. Vi anordnar också studiedagar för lärare.

 


Tider

Längd ca 45-60 min.

Pris
Obligatorisk föranmälan.

- Visning Ingår i entrébiljetten

En klocka framför en bild på ett akvarium. En kvart av klockan är genomskinlig så fiskarna bakom syns.

Akvariekvarten

Träffa en av våra marinbiologer och få spännande kunskap om livet i akvarierna.

Varje söndag är det nya ämnen.

- Föredrag & Samtal Ingår i entrébiljetten , Teckenspråkstolkas

En mörkklädd person i mörkblått vatten, personen ser ut att sväva i mitten av bilden, med fötterna uppåt och huvudet ned.

Fridykning - konsten att släppa taget om tid och rum

Andas ut, andas in, lämna världen ovanför ytan och följ med ner i havet. Sofia Tapani är Sveriges bästa kvinnliga fridykare med fyra svenska rekord i tävlingsgrenarna.

Sofia kan hålla andan i över sex minuter och har fridykning som livsfilosofi. Hur kan du använda fridykningstekniker för att fokusera bättre och vara mer närvarande i din vardag?

Teckenspråkstolkas.

En person i vattnet, iklädd dykardräkt och cyklop vinkar till kameran. Bredvid finns en gul rund boj.
Hej hej Sofia!
Foto: Linda Stenman.

 


Tider

Längd 45-60 min.

- Visning Ingår i entrébiljetten

En person håller i en sjöborre som barnen får känna på

Klappa havet

Varför klär vissa krabbor ut sig? Har sjöstjärnor ögon? I Akvariets klapptank kikar vi närmare på några av de vanligaste djuren i våra vatten.  

 

December: Drop-in, ingen biljett behövs.

Fr. o. m. Januari 2018: Begränsat antal platser, biljett hämtas i receptionen från 10.00 samma dag. Ingen föranmälan.

Läs mer om Akvariet.

- Teater, dans, film & musik Ingår i entrébiljetten

En person dyker ner i vattnet. Vid ytan syns en boj och ett nät, på botten syns alger och koraller.

Dykarkvinnorna i Korea

På ön Jeju i Sydkorea arbetar haenyeos, kvinnliga dykare som utan syrgas dyker för att leta fisk, skaldjur och alger. De dyker upp till tio meter utan lufttuber, endast iklädda våtdräkt och dykglasögon. Ta del av deras liv i den gripande dokumentärfilmen från 2016.

En haenyeo kan hålla andan i upp till tre minuter och vet exakt när hon måste tillbaka upp till ytan. Det är ett riskabelt yrke och det gäller att kunna lämna även den mest dyrbara fångsten – under vattnet är girighet det farligaste som finns. Yrket skördar flera dödsfall årligen och få unga kvinnor söker till yrket. Av de haenyeos som finns kvar är nästan alla över 50 år gamla.

Gripande dokumentärfilm av Hee-Young Ko från 2016.

Text: Engelska


Tider

Längd 83 min.

- Visning

Två bilder lagda över varandra. Den ena en bild på hav med vågor, den andra en grupp med människor som går mot horisonten.

Min flykt över havet

Visning i utställningen Min flykt över havet. Möt en av personerna som intervjuas i utställningen, samtala och ta del av den personliga berättelsen.

Söndagar ojämna veckor, 14.00 (from 21 jan), uppehåll under påskhelgen.

2018

 • 21 jan Reham Abdulsalam, från Syrien
 • 4 feb Johanna Wemminger, från Kustbevakningen
 • 18 feb Heino Wänt, från Estland
 • 4 mars Mikael Hinnersson, från Sjöräddningssällskapet
 • 18 mars Ruth-Maijde Rönngård, från Finland
 • 15 april Pentti Käppi, från Finland
 • 29 april

Tider

Längd ca 45 min

- Visning

En klocka framför en bild på ett akvarium. En kvart av klockan är genomskinlig så fiskarna bakom syns.

Akvariekvarten

Träffa en av våra marinbiologer och få spännande kunskap om livet i akvarierna.

Varje söndag är det nya ämnen.

- Föredrag & Samtal

Människor i en båt. De sitter trångt och bredvid båten syns skummande vågor.

Stalin eller Hitler - fast mellan två stormakter – Fokus Estland

Vid fem tillfällen under våren fördjupar vi oss i delar av utställningen Min flykt över havet. I samarbete med olika föreningar och intresseorganisationer presenterar vi personliga livsöden och en övergripande historisk kartläggning om det aktuella ämnet.

I samarbete med Estniska huset Göteborg

Ett svartvitt fotografi på en båt full med människor, de står och sitter trångt.
Estländarnas flykt över havet.
Kvällens program

Evi & Rein Lepik - om sina personliga erfarenheter av flykten från Estland
Evi Lepik - om hur situationen i Estland och Baltikum såg ut under andra världskriget och varför så många flydde.
Göteborgs Estniska sångkör - sjunger några sånger

Dessutom bjuder vi på kaffe och kaka.


Tider

Programmet pågår från 18.00 till 19.45.

- Kreativ verkstad

En hög med olika pysselmaterial på ett bord: snöre, pärlor och piprensare i olika färger.

Under ytan

Dyk ner i havet – vad upptäcker du där? Vi skapar en undervattensvärld tillsammans!

Skaparverkstad med inspiration från utställningen Havets kvinnor, om haenyeo, de koreanska dykarkvinnorna.


Tider

Drop-in 13.00-15.00

- Visning

En person håller i en sjöborre som barnen får känna på

Klappa havet

Varför klär vissa krabbor ut sig? Har sjöstjärnor ögon? I Akvariets klapptank kikar vi närmare på några av de vanligaste djuren i våra vatten.  

 

December: Drop-in, ingen biljett behövs.

Fr. o. m. Januari 2018: Begränsat antal platser, biljett hämtas i receptionen från 10.00 samma dag. Ingen föranmälan.

Läs mer om Akvariet.

- Föredrag & Samtal

En räddningsbåt i vattnet bredvid en gummiflotte, människor i flytvästar klättrar upp i den större båten. I bakgrunden klippor och trasiga flytvästar.

Flykt över havet - Hur?

Under denna dag fokuserar vi på havet som flyktväg och vad det är som påverkar att personer väljer en viss väg att fly. Här försöker vi svara på frågan hur människor flyr och hur de påverkas under tiden. Ingår i en seminarieserie i tre delar i samarbete med Centrum för Global Migration (CGM), Göteborgs Universitet.

Program

13.00 Att ta sig över Medelhavet - Lisa Åkesson

Människor har i alla tider migrerat över havet. Idag är sådana resor kommersialiserade och en lång rad olika aktörer är inblandade. Denna ”migrationsindustri” lever både på människors hopp om att skapa sig en bättre framtid och staters försök att stoppa migrationen. När dagens migranter försöker ta sig över Medelhavet beror utgången till största delen på migrationsindustrins verkningar. Hur fungerar den?

13.30 Mellan smugglare, lyxkryssningar, kustbevakning och människor i nöd - Mikael Hinnersson

Hur är det att som ideell organisation under svensk flagg, sköta tre räddningsbåtar i ett hav utan samma typ av regler som finns i Sveriges gränsvatten? När Sjöräddningssällskapet bedrev sjöräddning i Egeiska Havet under flyktingvågen 2015–2016 uppstod ett sjörättsligt problem, hur de skulle förhålla sig till allt? Både när det gäller den normala sjöfarten, som fiske, båtturism, passagerar-och kryssningsfartyg men också smugglare, kustbevakning under olika flagg och sjöräddningsbåtar som deras egna.

14.00 Paus
14.10 Gränser på havet - Martin Ratcovich

Folkrätten både tvingar och skyddar människor på flykt över havet. Viktiga frågor handlar om hur folkrätten reglerar asyl, hur stater får bedriva gränskontroll på havet och om vilka juridiska skyldigheter stater har för att rädda flyktingar i nöd ute till havs.

14.40 Gemensam frågestund


15.15  Guidad visning i utställningen Min flykt över havet för dig som är intresserad

Medverkande

Lisa Åkesson, lektor och docent i socialantropologi vid Institutionen för globala studier, Göteborgs Universitet
Lisa leder forskargruppen Migration och mångfald vid Institutionen för globala studier och forskar även vid Nordiska Afrikainstitutet, Uppsala. Lisa talar svenska, engelska, portugisiska och kapverdekreol och har mångårig erfarenhet av fältarbete i Kap Verde och Angola. Föreläser och anlitas av media i frågor som rör internationell migration.

Mikael Hinnerson, Sjöräddningssällskapet
Mönstrade på sitt första fartyg i Pireus som 17-åring och har varit sjöräddare sedan 1997. Arbetar nu med utvecklingsfrågor på Sjöräddningssällskapet och var med på tre resor med Gula båtarna samt deltog i förberedelserna inför operationen.

Martin Ratcovich, doktorand i folkrätt vid juridiska fakulteten, Stockholms Universitet
Martin skriver en avhandling om folkrättens regler om skydd och räddning av flyktingar till sjöss. Martin har tidigare arbetat som jurist i Regeringskansliet (Utrikesdepartementet, Försvarsdepartementet) och Kustbevakningen (rättsenheten). Hans forskningsintressen rör folkrätt i allmänhet och havsrätt, mänskliga rättigheter och flyktingrätt i synnerhet.

Moderator: Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Institutionen för globala studier, Göteborgs Universitet.

Plats

Sjöfartsmuseet Akvariet, Karl Johansgatan 1-3, Göteborg

Biljett och anmälan

Föranmälan via Billetto eller 031-368 35 50. Drop- in i mån av plats. Begränsat antal platser.

Ingår i museet entré, betalas på plats. Läs mer om museets entrépriser här.

Seminarieserien är ett samarbete mellan Sjöfartsmuseet Akvariet och Centrum för Global Migration (CGM) vid Göteborgs Universitet.

Övriga seminarier i serien

25 feb - Varför? (Sjöfartsmuseet Akvariet)
Vi lyfter fram olika faktorer som påverkar människor att fly och försöker besvara frågan varför människor flyr.

22 april - Till vad? (Pedagogen)
Vi tittar på vart människor flyr och vad de möter när de kommer fram. Vi försöker besvara frågan ”till vad kommer de som flyr?”. I samarbete med Vetenskapsfestivalen i Göteborg.

 


Tider

Program från 13.00 till 15.00.
Efterföljande visning i Min flykt över havet 15.15.

- Visning

Fotografi på havsyta. Vattnet är fyllt av små vågor och en stor våg ser ut att komma in från sidan. Ovanför vattnet syns ljust blågrå himmel.

Havet som flyktväg

Havet har i alla tider använts som flyktväg. Vad innebär en flykt över hav? Vilka risker och möjligheter är specifika för vattenvägen till ett annat land?

Vår guide berättar mer om havet som flyktväg i denna visning i utställningen Min flykt över havet.

Söndagar jämna veckor, 14.00.

Söndagarna 25 februari och 25 mars är visningen framflyttad till 15.15 på grund av vår seminarieserie om flykt över havet.


Tider

Längd ca 45 min

- Visning

En klocka framför en bild på ett akvarium. En kvart av klockan är genomskinlig så fiskarna bakom syns.

Akvariekvarten

Träffa en av våra marinbiologer och få spännande kunskap om livet i akvarierna.

Varje söndag är det nya ämnen.

- Teater, dans, film & musik

Gammal filmrulle som ligegr på ett bord.

Filmvisning

Under våren visar vi film med anknytning till utställningen Min flykt över havet. Vilken film vi visar denna dag är ännu inte bestämt.

Se vår hemsida för löpande uppdatering av filmprogrammet 28 mars och 4 april.


Tider

Längd ca 60-80 min.

- Visning

En person håller i en sjöborre som barnen får känna på

Klappa havet

Varför klär vissa krabbor ut sig? Har sjöstjärnor ögon? I Akvariets klapptank kikar vi närmare på några av de vanligaste djuren i våra vatten.  

 

December: Drop-in, ingen biljett behövs.

Fr. o. m. Januari 2018: Begränsat antal platser, biljett hämtas i receptionen från 10.00 samma dag. Ingen föranmälan.

Läs mer om Akvariet.

april 2018

- Visning

En klocka framför en bild på ett akvarium. En kvart av klockan är genomskinlig så fiskarna bakom syns.

Akvariekvarten

Träffa en av våra marinbiologer och få spännande kunskap om livet i akvarierna.

Varje söndag är det nya ämnen.

- Visning Kreativ verkstad Lov

En hand som håller i fjädrar i olika färger. Bakgrunden är suddig i olika färger.

Påsklov

Påsklov med undervattenstema väntar dig på här på museet. Välkommen!

Dagsprogram kommer i mitten av mars.

- Teater, dans, film & musik

Gammal filmrulle som ligegr på ett bord.

Filmvisning

Under våren visar vi film med anknytning till utställningen Min flykt över havet. Vilken film vi visar denna dag är ännu inte bestämt.

Se vår hemsida för löpande uppdatering av filmprogrammet 28 mars och 4 april.


Tider

Längd ca 60-80 min.

- Visning Kreativ verkstad Lov

En hand som håller i fjädrar i olika färger. Bakgrunden är suddig i olika färger.

Påsklov

Påsklov med undervattenstema väntar dig på här på museet. Välkommen!

Dagsprogram kommer i mitten av mars.

- Visning Kreativ verkstad Lov

En hand som håller i fjädrar i olika färger. Bakgrunden är suddig i olika färger.

Påsklov

Påsklov med undervattenstema väntar dig på här på museet. Välkommen!

Dagsprogram kommer i mitten av mars.

-

En hand som håller i fjädrar i olika färger. Bakgrunden är suddig i olika färger.

Påsklov

Påsklov med undervattenstema väntar dig på här på museet. Välkommen!

Dagsprogram kommer i mitten av mars.

- Temadagar & evenemang

En till synes lysande manet i mörkt vatten. Maneten är svampformad med långa tantakler i botten.

Jorden runt på ett andetag

Möt djurlivet under ytan vid jordens alla kontinenter. Fridykaren Linda Stenman har besökt och fridykt vid de flesta kontinenter och tar med dig på en spännande resa där du får lära känna nya vänner i djurriket.

En person som ler, iklädd gummidräkt med vatten i bakgrunden.
Hej hej Linda!
Foto: Erika Schagatay.

Lär dig fridykartips inför sommarens äventyr, ta med en kompis och häng med på resan ner under ytan på ett andetag.

För dig som är 4-8 år och älskar havet och djur.


Tider

Längd 30-40 min.

-

En person håller i en sjöborre som barnen får känna på

Klappa havet

Varför klär vissa krabbor ut sig? Har sjöstjärnor ögon? I Akvariets klapptank kikar vi närmare på några av de vanligaste djuren i våra vatten.  

 

December: Drop-in, ingen biljett behövs.

Fr. o. m. Januari 2018: Begränsat antal platser, biljett hämtas i receptionen från 10.00 samma dag. Ingen föranmälan.

Läs mer om Akvariet.

-

Fotografi på havsyta. Vattnet är fyllt av små vågor och en stor våg ser ut att komma in från sidan. Ovanför vattnet syns ljust blågrå himmel.

Havet som flyktväg

Havet har i alla tider använts som flyktväg. Vad innebär en flykt över hav? Vilka risker och möjligheter är specifika för vattenvägen till ett annat land?

Vår guide berättar mer om havet som flyktväg i denna visning i utställningen Min flykt över havet.

Söndagar jämna veckor, 14.00.

Söndagarna 25 februari och 25 mars är visningen framflyttad till 15.15 på grund av vår seminarieserie om flykt över havet.


Tider

Längd ca 45 min

-

En klocka framför en bild på ett akvarium. En kvart av klockan är genomskinlig så fiskarna bakom syns.

Akvariekvarten

Träffa en av våra marinbiologer och få spännande kunskap om livet i akvarierna.

Varje söndag är det nya ämnen.

- Föredrag & Samtal

En samling personer står nedanför en landgång. Framför dem står resväskor, alla bär hatt av olika slag.

Att föra vidare berättelsen i generationer – Fokus judisk överlevnad

Vid fem tillfällen under våren fördjupar vi oss i delar av utställningen Min flykt över havet. I samarbete med olika föreningar och intresseorganisationer presenterar vi personliga livsöden och en övergripande historisk kartläggning om det aktuella ämnet.

I samarbete med Judiska församlingen i Göteborg.

Ett stort fartyg med texten "Kronprinsessan Ingrid Sverige" skrivet längs med skrovet.
Kronprinsessan Ingrid,
ett av de vita fartygen.
Kvällens program

Cilla Ingvarsson - om De vita fartygen
David Schreiber - om situationen i Danmark för den judiska befolkningen udner andra världskriget och hur flykten såg ut
Josef Frischer - Om sina föräldrars flykt med de vita båtarna
David Schreiber - Om sin mormor Lea Pléens flykt över Öresund

Dessutom bjuder vi på kaffe och kaka.


Tider

Programmet pågår från 18.00 till 19.45.

- Teater, dans, film & musik Kreativ verkstad

Två händer som slår på en trumma.

Rytmisk resa för skapande barn

Trummor och dans tar oss med på en resa genom öken och över hav. Vi målar det vi ser i musiken och pratar om olika sätt och anledningar att resa.

Följ med på en resa, där vi genom trummor och dans fråbn Västafrika får vara med och höra det berättas vad det kan bero på, att en ung människa vill ge sig ut på den farofyllda resan genom öken och hav. Vi samtalar under resans gång om att det finns flera olika sätt att resa på och vad det kan bero på. Under tiden som resan pågår så målar vi också det vi tycker oss höra och se genom trummorna och dansen.

För alla nyfikna, skapande eller rytmsugna barn.

I samarbete med Kalebassi.


Tider

Drop-in 12.00-15.00

-

En person håller i en sjöborre som barnen får känna på

Klappa havet

Varför klär vissa krabbor ut sig? Har sjöstjärnor ögon? I Akvariets klapptank kikar vi närmare på några av de vanligaste djuren i våra vatten.  

 

December: Drop-in, ingen biljett behövs.

Fr. o. m. Januari 2018: Begränsat antal platser, biljett hämtas i receptionen från 10.00 samma dag. Ingen föranmälan.

Läs mer om Akvariet.

- Teater, dans, film & musik Kreativ verkstad

Två händer som slår på en trumma.

Rytmisk resa för skapande barn

Trummor och dans tar oss med på en resa genom öken och över hav. Vi målar det vi ser i musiken och pratar om olika sätt och anledningar att resa.

Följ med på en resa, där vi genom trummor och dans fråbn Västafrika får vara med och höra det berättas vad det kan bero på, att en ung människa vill ge sig ut på den farofyllda resan genom öken och hav. Vi samtalar under resans gång om att det finns flera olika sätt att resa på och vad det kan bero på. Under tiden som resan pågår så målar vi också det vi tycker oss höra och se genom trummorna och dansen.

För alla nyfikna, skapande eller rytmsugna barn.

I samarbete med Kalebassi.


Tider

Drop-in 12.00-15.00

-

Två bilder lagda över varandra. Den ena en bild på hav med vågor, den andra en grupp med människor som går mot horisonten.

Min flykt över havet

Visning i utställningen Min flykt över havet. Möt en av personerna som intervjuas i utställningen, samtala och ta del av den personliga berättelsen.

Söndagar ojämna veckor, 14.00 (from 21 jan), uppehåll under påskhelgen.

2018

 • 21 jan Reham Abdulsalam, från Syrien
 • 4 feb Johanna Wemminger, från Kustbevakningen
 • 18 feb Heino Wänt, från Estland
 • 4 mars Mikael Hinnersson, från Sjöräddningssällskapet
 • 18 mars Ruth-Maijde Rönngård, från Finland
 • 15 april Pentti Käppi, från Finland
 • 29 april

Tider

Längd ca 45 min

-

En klocka framför en bild på ett akvarium. En kvart av klockan är genomskinlig så fiskarna bakom syns.

Akvariekvarten

Träffa en av våra marinbiologer och få spännande kunskap om livet i akvarierna.

Varje söndag är det nya ämnen.

- Temadagar & evenemang

Närbild på en korall mot mörk bakgrund.

Korallforska under Vetenskapsfestivalen

Hjälp till att undersöka och odla koraller på Akvariet! Fri entré från 17.00.

Sjöfartsmuseet Akvariet är medlemmar i Göteborgs Centrum för Globala Biodiversitetsstudier och vi arbetar för att rädda havet. Följ med till Akvariets forskningsavdelning och hjälp till att undersöka tropiska stenkoraller. Du får också vara med och föröka korallerna i våra akvarier.

 


Tider

17.30-19.30 (Drop in)

Pris
Fri entré från 17.00

- Föredrag & Samtal

Stekpannor, kastruller och durkslag i metall hänger på krokar utmed en tegelvägg.

Mat & prat: Yin och yang i köket

Den kinesiska filosofin om Yin och Yang spelar en viktig roll i östasiatiska kök. Globala tanter bjuder in till en kväll om marina mattraditioner i Östasien – om den viktiga balansen vid fångst och tillagning av marina produkter. Smakprov utlovas!

Inom den traditionella kinesiska filosofin om yin och yang menar man att motsatser kompletterar varandra. Dessa motsatta krafter är enligt filosifin närvarande i allt omrking oss, och att det är nödvändigt för att världen ska vara i balans. Filosofin om yin och yang spelar en viktig roll i östasiatisk kultur och östasiatiska kök.

Detta är en unik möjlighet att utforska Yin och Yang med Globala Tanter.

Globala Tanter är kockar, teoretiker, mammor, konstnärer, transnationella, har-ännu-inte-riktigt-etablerat-oss-invandrare.Vi har som mål att kontra den axelryckande omvärlden omkring oss, genom att väcka era hjärtan och magar.

Tider

Längd ca 60 min.

- Kreativ verkstad

En hög med olika pysselmaterial på ett bord: snöre, pärlor och piprensare i olika färger.

Under ytan

Dyk ner i havet – vad upptäcker du där? Vi skapar en undervattensvärld tillsammans!

Skaparverkstad med inspiration från utställningen Havets kvinnor, om haenyeo, de koreanska dykarkvinnorna.


Tider

Drop-in 13.00-15.00

Utställningar

Närbild på övre delen av ett ansikte. Personen tittar rakt in i kameran och har ett cyklop på huvudet och håret är rufsigt och fuktigt..

Haenyeo - Havets kvinnor

På ön Jeju utanför Sydkorea lever dykarkvinnorna haenyeo. Utställningen med starka porträtt och unika föremål öppnar den 3 mars.

Närbild på vatten med vågor i.

Min flykt över havet

I alla tider har människor korsat hav för att söka sig ett bättre liv – undan fattigdom, krig och förföljelse. Havet är en evighet av både hopp och hot.

Orange fiskar simmar i akvarier

Akvariet 

Dyk ner under vattenytan och upptäck sjöhästar, korallrev och krabbor. Här kan du lära dig mer om vår havsmiljö, få veta på vilket sätt drakfisken är giftig eller varför clownfisken byter kön.  

Bra att veta