Hoppa till huvudinnehåll

MELLANKOMST

MELLANKOMST - en utställning av studenter från masterprogrammet i fri konst, Akademin Valand. Nya verk utformade i mötet med museets utställningar och samlingar.

Under sex månader har konstnärerna arbetat med Sjöfartsmuseet Akvariets samlingar och personal. Resultatet är en utställning som rör sig mellan museet och studenternas individuella konstnärskap. Utställningens titel MELLANKOMST handlar om detta: att komma emellan och att ingripa; att befinna sig i mellanrummet.

Teman som normativitet, det koloniala arvet, transformation, arbete, representation, ritualer och arkiv utforskas med nyfiken och granskande inställning genom ljud, teckning, måleri, skulptur, performance och video. Konstnärerna förordar friktion som en generator av värme och energi och säger att MELLANKOMST kan ses som ett närljus som lyser upp mellanrummen och visar nya berättelser.

Utställningen invigdes på museet den 29 mars kl 17.00 och är öppen 29 mars – 19 april. 

Medverkande konstnärer: Cilla Berg, Emil Carlsiö, Laura Darbutaite, Bronze Dog, Gabriel Edvinsson, Theodora Ekholm, Riikka Gröndahl, Danielle Heath, Kaisa Luukkonen, Johan Melander, Johan Rikenberg, Hanna Romin, Lucy Wilson.

Mer information om utställningen och programmet på www.MELLANKOMST.com » 

Demokratiskt dilemma i konstdebatten: Museichefen om den mediala debatten kring ett av konstverken i utställningen »

 

Utställningar

Närbild på vatten med vågor i.

Min flykt över havet

I den här utställningen möter du människor som har flytt över olika hav och tagit sig till Sverige – från andra världskriget till idag. 

Orange fiskar simmar i akvarier

Akvariet 

Dyk ner under vattenytan och upptäck sjöhästar, korallrev och krabbor. Här kan du lära dig mer om vår havsmiljö, få veta på vilket sätt drakfisken är giftig eller varför clownfisken byter kön.  

Illustration av en vit fartygssida med gula skortstenar. I förgrunden ett barn som pekar mot fartyget och en lägre persons hand som håller i en väska med olika märken.

Amerikafeber

På Svenska Amerika Liniens båtar färdades både emigranter och lyxresenärer. I utställningen får du följa Amerikabåtarnas brokiga historia och människorna som åkte med dem.  

Bra att veta