Blandade djur från förr

Under åren har det bott många olika djur i Akvariet. Stora strömmar av människor har kommit till Sjöfartsmuseet för att se stora, spännande och livliga djur. Här kan du läsa mer om några av dem.

Jättesalamander

Japanska jättesalamandrar

Fram till 1950-talet fanns två japanska jättesalamandrar i den tropiska avdelningen. Fyra individer, omkring 65 cm långa, fångades i Japan 1933 och lastades ombord på ett av Svenska Ostasiatiska Kompaniets fartyg. De fick bo i fartygets kylrum, där det bara var ett par plusgrader, och fick ingen mat under hela resan. De fastade i 86 dagar. En dog redan i Japan och strax efter ankomsten till Göteborg dog ytterligare en, men de två övriga överlevde. Efter ett par år uppges de ha växt till ungefär 85 cm längd. De bodde i drygt 20 år i Akvariet och dog någon gång i mitten av 1950-talet. Som mest blev de ungefär 1,5 m långa och matades två gånger dagligen med sill och daggmask.

Svart vit bild på en komodovaran som reser sig upp och tittar med ett svart öga mot kameran

Komodovaranen Balbo

I januari 1939 anlände en komodovaran, deponerad av Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm. Varanen döptes till Balbo. Balbo var 2,5 m lång, vägde 100 kg och åt 10 kg inälvor i veckan. Under sex veckor drog den en jättepublik, innan den snabbt och till synes oförklarligt dog vid strax innan stängningsdags en marseftermiddag samma år.

Sköldpadda

Elefantsköldpaddan Eskil

På 1940-talet kom ett antal elefantsköldpaddor från Galapagos, hitförda av forskningsresanden Rolf Blomberg. En av dem vägde 200 kg och döptes till Eskil. Sköldpaddorna bodde i en liten hage i den tropiska avdelningen, där barn fick rida på dem på söndagar. De levde åtminstone in på 1950-talet och två av dem finns idag uppstoppade på Naturhistoriska museet.

Smilet

Alligatorn Smilet

Smilet kom till Sjöfartsmuseet 1923 och var under sin livstid mest känd för att aldrig röra på sig. Många var helt övertygade om att hon var död redan på 1950-talet. Men när det vankades mat eller när någon kom in och störde henne var hon blixtsnabb. Hon åtnjöt ändå en med åldern stigande popularitet och 1970 utlyste tidningen Arbetet en tävling om vad hon skulle heta – och alligatorn fick namnet ”Smilet”. Den kalla natten till den 9 februari 1987 dör alligatorn Smilet. Hon blev 66 år gammal och uppskattningsvis hann mellan 5 och 10 miljoner besökare se Smilet.