Samlingar

Personliga föremål och sjömansminnen

Personliga föremål som sjömansminnen, tatueringar, kläder, medaljer och sjömansarbeten.

Gammal förlaga till tatuering föreställande en svarthårig kvinnas huvud, till vänster om henne ett skepp med fulla segel och till höger en fyr, under alltihop en rad med röda blommor och gröna blad.

Förlaga till tatuering från Karl ”Tatuerar-Kalle” Gustafssons samling

Personliga föremål och sjömansminnen

I museets samlingar finns föremål som sjömansarbeten som tillverkats på frivakten, sjömanskistor, kläder och personliga saker som en fickkniv och en klocka som vittnar om sjömanslivet ombord. Sjömansminnen som medförts hem som gåvor till familjen. Kanske var det också en sorts bekräftelse på allt det fantastiska som fanns bortom horisonten.

Lådgrips som tillhört stuvare Gustav Isaksson (1913-1974) som arbetade med lastning och lossning i Göteborgs hamn.

Tatueringar

I samlingarna finns en tatueringssamling med tatueringsutrustning och tatueringsförlagor från bland annat Karl ”Tatuerar-Kalle” Gustafsson, som var både tatuerare och sjöman. Han föddes 1888 och gick till sjöss som fjortonåring. Under 1910- och -20-talet utövade han tatueringskonsten ombord på fartygen. Några år var han verksam i Norge och seglade valfångare. 1923 slog sig Karl Gustafsson ner i Göteborg och 1926 öppnade han en sjömansekipering tillsammans med sin fru. Butiken låg mittemot dåvarande kajplats 21, på Andrégatan i närheten av Järntorget och Lagerhuset, ett område där mängder av sjömän rörde sig.

Ett häfte tatueringsförlagor som har tillhört Karl ”Tatuerar-Kalle” Gustafsson

Hemmabyggd tatueringsmaskin som har tillhört Karl ”Tatuerar-Kalle” Gustafsson

Kudde broderad av sjömannen, hamn- och varvsarbetaren Gustav Isaksson i början av 1930-talet