Hoppa till huvudinnehåll

Skola och lärande

Sjöfartsmuseet Akvariet vill vara en självklar och viktig resurs för skolans verksamhet. Vi erbjuder skollektioner och skapande verksamhet i spännande miljöer tillsammans med marinbiologer och pedagoger.

En person håller i en sjöborre som barnen får känna på

museilektioner


Lektionerna på Sjöfartsmuseet Akvariet bokas via museernas gemensamma bokningssida museilektioner.se.

Våra lektioner utgår från något av följande teman.

Om livet under, vid och ovan vattenytan 

I Akvariet finns både Västerhavets vanligaste invånare och det tropiska korallrevets färgsprakande djur. Vi erbjuder lektioner där vi fördjupar oss i frågor som rör miljö, ekologi och evolution. Visste du förresten att vi alla härstammar från fiskarna? Den och andra frågor får era elever utforska tillsammans med våra marinbiologer.

Hamnstaden Göteborg 

Med hamnstaden Göteborg i fokus gör vi historiska tillbakablickar och erbjuder lektioner om till exempel livet ombord på segelfartygen, hamnstaden under världskrigen eller emigrationen. De yngre barnen bjuder vi in till spännande visningar som t ex "Museets hemligheter". Ibland erbjuder vi också lektioner där någon teater- eller musikgrupp låter eleverna uppleva utställningarna på ett annorlunda vis. 

Stadsvandringar

Vi genomför även lektioner som stadsvandringar utanför museet. Vi guidar er klass i Klippan, Gathenhielmska reservatet, Fiskhamnen eller ombord på en båt då vi tillsammans upptäcker Göteborgs hamn från vattnet. 

En person står vid ett hus, vänd mot kameran och tycks berätta något, i förgrunden syns ryggar på personer som lyssnar.

Kontakt (lektionsrelaterade frågor)
Tel: 031- 368 35 55
Telefontider måndagar kl 9.00–11.00 och onsdagar kl 13.00–15.00
bokningar.sjofartsmuseum@kultur.goteborg.se
Bokningar har sommarstängt 22 juni - 5 aug.

Vår viktigaste målgrupp
Våra pedagoger anpassar sig efter elevernas kunskaps- och inlärningsnivå och svarar gärna på deras frågor. Vi är vana vid skolklasser och bra på museipedagogik, men vi vill bli ännu bättre. Därför låter vi lärarna som besöker oss utvärdera våra visningar. Vi är nyfikna på hur du som lärare bedömer kunskapsinnehåll, åldersanpassning och framförande. LGR11 »

Målsättning
Vi vill vara en självklar och viktig resurs för skolans verksamhet. Med Sjöfartsmuseet Akvariets speciella kombination av kulturhistoria och naturvetenskap vill vi skapa nyfikenhet och förståelse för det maritima natur- och kulturarvet. Våra lektioner ska vara intressanta och stimulera till lärande, samt uppmuntra till kritiskt tänkande och egen reflektion.

Utställningar

Närbild på vatten med vågor i.

Min flykt över havet på Stadsbiblioteket

I alla tider har människor korsat hav för att söka sig ett bättre liv – undan fattigdom, krig och förföljelse. Havet är en evighet av både hopp och hot.

Närbild på övre delen av ett ansikte. Personen tittar rakt in i kameran och har ett cyklop på huvudet och håret är rufsigt och fuktigt..

Haenyeo - Havets kvinnor

På ön Jeju utanför Sydkorea lever dykarkvinnorna haenyeo. Den tusenåriga traditionen är idag listad på UNESCO över mänsklighetens immateriella kulturarv. Kvinnorna lever i symbios med havet, vågorna och stormarna.

Orange fiskar simmar i akvarier

Akvariet 

Dyk ner under vattenytan och upptäck sjöhästar, korallrev och krabbor. Här kan du lära dig mer om vår havsmiljö, få reda på om sjöborrar har ögon eller varför clownfisken byter kön.