Artikel

Bakom designen i Knattegatt

16 barnkulturdesigners från HDK-Valand står bakom utformningen av rummet i utställningen Knattegatt. Hur kom de fram till de rumsliga lösningar och vilka var utmaningarna?

Bakom designen i Knattegatt står 16 barnkulturdesigners med bakgrund inom olika områden som arkitektur, inredning, industridesign, grafisk design, konst, illustration, media, visuell kommunikation. Som studenter på Child Culture Design vid HDK-Valand – Högskolan för konst och design fick de uppdraget att ta fram en lekfylld yta för museets yngsta besökare. Men hur hittade dom inspirationen för uppdraget och hur såg processen ut?

Inspiration kommer bland annat från kustlinjen vid Kössö.

Vi hämtade inspiration från Skandinaviens kustlinje för lekrummets färgskala. Vi föreställde oss en undervattensvärld och hur det skulle kännas att leka där.

Hur hittade ni inspirationen?

– Vi började med att spendera tid ihop på Köpstadssö (Kössö i dagligt tal), en ö i den göteborska skärgården. Där hämtade vi inspiration från Skandinaviens kustlinje för lekrummets färgskala. Vi föreställde oss sedan en undervattensvärld och hur det skulle kännas att leka där.

Hur såg processen ut- från visioner till rumslig miljö?

– Den bestod mest av materialutforskande och observationer. Vi satte upp ett rum med prototyper i naturlig storlek och bjöd in en grupp barn för att låta dem interagera. Från det utvecklade vi den rumsliga utformningen av rummet.

Prototypbygge på annan plats

Vad fanns det för utmaningar?

– Det svåraste var nog att arbeta tillsammans för första gången som ett team, samtidigt som man lärde känna varandra och varandras kreativa processer.

Hur känns det att Knttegatt snart invigs på museet?

– Det är så spännande att få se våra design-ideér komma till liv och att få se barn leka i rummet!

Några av studenterna på plats i museet.

Alla studenter som ingått i projektetet:
Sarah Alfarhan, Ranti Ekaputri, Işik Evirgen, Hasibe Beyza Kasapoglu, Joana Kielhorn, Chao Li, Zhuowen Ma, Uyanga Mainbayar, Nicoletta Minerdo, Teresa Neppi, Benjamin Neubauer, Patricia La Torre Ramirez, Daphne Sivetidis, Katherine Stark, Anne Nynke Terpstra och Ruby Walsh.