Hoppa till huvudinnehåll

Akvariet 

Upplev havets mångfald

Dyk ner under vattenytan och upptäck sjöhästar, korallrev och krabbor. Här kan du lära dig mer om vår havsmiljö, få reda på om sjöborrar har ögon eller varför clownfisken byter kön.  

Tropiska vatten

Korallakvarium april 2014 - februari 2017

Upplev ett korallrev på nära håll. Korallreven är unika platser som har utvecklats under miljontals år och som kryllar av liv. Trots att de täcker mindre än en procent av havets botten är ungefär en fjärdedel av alla marina arter beroende av korallreven för sin överlevnad.

Korallreven är idag en hotad miljö som riskerar att utrotas under vår livstid, till stor del på grund av den globala uppvärmningen. Det kommer att få stora konsekvenser för livet i havet.

Nordiska vatten

Flera olika typer av havsborstmaskar i ett rutnät.
Utställningen Havsborstmaskar. Foto: Arne Nygren.

Undersök djurlivet vid den svenska västkusten. Här finns idag akvariet Den grunda viken, där du kan se djur som lever i ålgräsängar och bland tångruskor. I vår Klapptank kan du uppleva fler nordiska arter som du får träffa på riktigt nära håll under aktiviteten Klappa havetI akvariet Bergväggen kan du studera flera vackra nordiska arter av anemoner. Missa inte våra live-kameror som sänder direkt från havet, eller vår vackra fotoutställning om Havsborstmaskar.

Här finner du också en historisk tidslinje över Akvariets historia.

Du kan läsa om våra olika akvarier och arterna som lever där på www.vattenplaneten.se.

Akvariestudion

I vår akvariestudio håller vi lektioner och visningar i anslutning till våra levande miljöer. Här hålls också vår populära programpunkt Klappa havet, varje lördag 12.00, med djur från den svenska västkusten. I akvariestudion visas även filmer.

Undervattenslaboratoriet
Här kan du få känna på hur det är att vara i en forskningsstation i havet. Förutom experimentakvarier har du här chansen att lära dig mer om havsforskningens utveckling.

Forskning

Bakom kulisserna finns ett DNA-lab och ett experimentlab, där studenter med jämna mellanrum utför sina examensarbeten. Här finns också en heltidsanställd forskare som forskar om biodiversitet och kryptiska arter.

Odling

Korallodling
Foto: Olle Andersson

Vi föder också upp djur i Akvariet. Under de senaste åren har vi odlat bland annat sjöhästar, flera manet-arter, dvärgbläckfiskar, koraller och Banggaikardinalfiskar. När vi har lyckats bra delar vi med oss av våra odlade djur till andra akvarier.

Följ Akvariet på Twitter.

 

Utställningar

Närbild på övre delen av ett ansikte. Personen tittar rakt in i kameran och har ett cyklop på huvudet och håret är rufsigt och fuktigt..

Haenyeo - Havets kvinnor

På ön Jeju utanför Sydkorea lever dykarkvinnorna haenyeo. Den tusenåriga traditionen är idag listad på UNESCO över mänsklighetens immateriella kulturarv. Kvinnorna lever i symbios med havet, vågorna och stormarna.

Närbild på vatten med vågor i.

Min flykt över havet

I alla tider har människor korsat hav för att söka sig ett bättre liv – undan fattigdom, krig och förföljelse. Havet är en evighet av både hopp och hot.

Orange fiskar simmar i akvarier

Akvariet 

Dyk ner under vattenytan och upptäck sjöhästar, korallrev och krabbor. Här kan du lära dig mer om vår havsmiljö, få reda på om sjöborrar har ögon eller varför clownfisken byter kön.