Hoppa till huvudinnehåll

Akvariet

Du hittar det nya Akvariet framför museet – under mark. Akvariet kommer att bli dubbelt så stort med tio gånger så mycket vatten i jämförelse med idag. I akvarierna kommer de naturliga ekosystemen att efterliknas med bland annat levande korallrev och tångskogar.

Många människor i ett rum med stora akvarier.

Vad har gjorts?

Det har tänkts och experimenterats intensivt de senaste åren. Det har bland annat utvecklats nya metoder för att odla tropiska koraller. Målet är att skapa så levande havsmiljöer som möjligt. 

Var händer härnäst?

Djuren kommer att stanna i byggnaden för att inte behöva flytta så långt. Däremot kommer inte akvarierna kunna vara kvar där de står idag då allt ska rivas och ge plats åt den nya entrén. Djuren får istället flytta in i det som tidigare var kafét. Just nu pågår bygget för fullt – tidigt nästa år är det dags för inflytt!

Skötsel – och odlingstekniker kommer fortsätta att utvecklas under stängningen.

Utställningar

Närbild på vatten med vågor i.

Min flykt över havet på Stadsbiblioteket

I alla tider har människor korsat hav för att söka sig ett bättre liv – undan fattigdom, krig och förföljelse. Havet är en evighet av både hopp och hot.

Närbild på övre delen av ett ansikte. Personen tittar rakt in i kameran och har ett cyklop på huvudet och håret är rufsigt och fuktigt..

Haenyeo - Havets kvinnor

På ön Jeju utanför Sydkorea lever dykarkvinnorna haenyeo. Den tusenåriga traditionen är idag listad på UNESCO över mänsklighetens immateriella kulturarv. Kvinnorna lever i symbios med havet, vågorna och stormarna.

Orange fiskar simmar i akvarier

Akvariet 

Dyk ner under vattenytan och upptäck sjöhästar, korallrev och krabbor. Här kan du lära dig mer om vår havsmiljö, få reda på om sjöborrar har ögon eller varför clownfisken byter kön.