Hoppa till huvudinnehåll

Nu har vi stängt

Digiseum - Ta del av museet digitalt!

På den här sidan hittar du vår digitala verksamhet där du bland annat kan ta del av museets omfattande samling, lära dig mer om clownfiskar och läsa om olika människoöden. Upplev Sjöfartsmuseet Akvariet digitalt! 

Två personer gör i ordning en mast på en båt.
En minnesutställning om Svenska Ostindiska Kompaniet i Lisebergs kongresshall på 1930-talet.

Aktuellt
Läs historien om Känsö karantänstation som byggdes i slutet av 1700-talet.

Sök i våra samlingar
Cirka 25 000 registrerade föremål finns i våra samlingar. De äldsta är från 1500-talet. Här finns en stor del av det material som bärgats från Svenska Ostindiska Compagniets fartyg GÖTHEBORG som förliste i Göteborgs hamninlopp 1745. Nyfiken? Sök bland föremålen här.

Museets person- och företagsarkiv finns i Nationell Arkivdatabas. Här kan du söka i arkivet.

Göta Elf – Göteborgs värsta olycka
Ångaren Göta Elfs förlisning i Lilla Bommens hamn den 15 april 1908 är Göteborgs hittills värsta olycka sett till antalet döda där 26 personer miste livet. Idag är denna olycka nästan helt bortglömd, men den fick stor uppmärksamhet när den förliste. Läs mer om Göta Elf och dess passagerare här.

Varven i Göteborg
Sjöfartsmuseet Akvariet har en unik samling om ca 600 000 fartygsritningar, varav en stor del från de stora varven i Göteborg: Eriksberg, Götaverken och Lindholmen. Se också under rubrik Föredrag till seniorer, där finns en filmat föredrag om varven. Läs mer om varven.

Kvinnor till sjöss och på land
I museets samlingar finns arkivmaterial som berättar om kvinnors erfarenheter till sjöss och på land – som sjömän, sjömanshustrur, kokerskor, redare och pirater. Läs mer här.

Vattenplaneten
Här kan du lära dig mer om vår havsmiljö, få veta på vilket sätt drakfisken är giftig eller hur det kommer sig att clownfisken byter kön. Ta mig till Vattenplaneten.

Fartyg, fartyg, fartyg
Museet har genom åren samlat på sig fartygsdetaljer och utrustning från olika fartyg, t ex motorer, styrinstrument, navigationsutrustning samt inredning från hytter och sällskapsrum ombord passagerarfartyg. Läs mer om fartyg här.

Föredrag för seniorer
Sjöfartsmuseet Akvariet erbjuder nu filmade smakprov på våra föredrag med berättelser om sjöfartsstaden Göteborg och om människor på de sju haven. Hittills har vi filmat sex föredrag:

  • Amerikaväskan är föredraget om den stora utvandringens tid. 
  • Varven berättar om många människors arbetsplats.
  • Färjorna berättar om hur göteborgarna färdats på köl från 1600-talet och framåt.
  • Lasse i Gatan är föredraget om Onsalasonen som kom att få sitt adelsnamn överfört på ett helt kulturreservat i Majorna i Göteborg. 
  • Isolda är berättelsen om en 35 år lång bröllopsresa ute till havs.
  • Sjömanstatueringar berättar om en gammal tradition som sjömännen mötte i fjärran kulturer och inspirerades av.

Se samtliga föredrag här (YouTube).

Följ oss på Facebook
Ta del av berättelser ur museets samlingar, följ processen mot ett nytt museum och akvarium samt andra aktuella händelser. Gå till Sjöfartsmuseet Akvariets Facebook-sida. 

Följ oss på Instagram
Här bjuder vi på nedslag från akvariet, våra samlingar och annat spännande. 
Gå till Sjöfartsmuseets Instagram.

Akvariet har även en egen Instagram där du får följa med i arbetet under stängning och ta del av pågående, spännande projekt inför det nya akvariet. Ta mig till Akvariets Instagram.

Följ oss på Twitter
Tillsammans med våra kollegor på Göteborgs stadsmuseum, Röhsska museet och Göteborgs konstmuseum har vi ett konto på Twitter för att nätverka och berätta om det mesta av det bästa från våra verksamheter. Gå till Twitter.

Missa inte Akvariets Twitter-kanal.

Följ oss på Youtube
Gå till Sjöfartsmuseets Youtube-kanal.