Hoppa till huvudinnehåll

Sjömanstornet

Uppfört 1933 till minne av sjömän som omkom i samband med första världskriget, 49 meter över havet, krönt med statyn Kvinna vid havet står Sjömanstornet bredvid Sjöfartsmuseet Akvariet och erbjuder en fantastisk vy över Göteborg.

Flygfotografi över älven och Sjömanstornet i skymningen.

Guidade visningar

De populära visningarna av Sjömanstornet är tillbaka! Denna sommaren med 400% fler tillfällen än förra året.

Få byggnader representerar Göteborg så starkt som detta monument. Kom och upplev den storslagna utsikten och ta del av historien bakom. Du får bland annat svar på varför tornet restes och vilka livsöden som gömmer sig bakom några av namnen sockeln.

Biljett

100 kr, gratis för barn/ungdom 0–24 år. Barn och unga under 18 år i vuxet sällskap.

Kommer du in gratis? Tänk på att du ändå måste reservera och visa biljett då det är begränsat antal platser till varje visning. Köp biljett via Billetto eller i museets reception, 031- 368 35 50. Biljetter som reserverats i vår reception hämtas och betalas senast tre dagar innan respektive tur.

Tider

Längd cirka 55 minuter.
Lördagar 11.00, 12.00, 13.00 & 14.00*, maj – 15 sep.
Onsdagar 16.00, 17.00, 18.00 och 19.00*, juni–aug).
* Visningen på lördagar 14.00 i aug-sep och onsdagar 19.00 i aug sker på engelska.
OBS, ingen visning på Nationaldagen, onsdag 6 juni eller Midsommardagen, lördag 23 juni.

Plats

Vi möts upp i museets entré.
Adress: Karl Johansgatan 1-3. Närmaste hållplats: Stigbergstorget.

Säkerhet & tillgänglighet

Tornets tillgänglighet är starkt begränsad. För att komma upp behöver du gå i en mycket brant trappa eftersom hissen inte går hela vägen upp. Vid utrymning behöver du kunna gå nedför trappen hela vägen ned.

 

Vill du boka en privat visning av tornet?

Kontakta bokningar via bokningar.sjofartsmuseum@kultur.goteborg.se.

Information om tornet gällande säkerhet och tillgänglighet »

Tornets historia

Tornet restes till minne av de svenska sjömän som miste sina liv ombord på svenska handelsfartyg under första världskriget. Namnen på de 690 sjömän som omkom, varav 15 kvinnor, och de 98 fartyg som förliste finns inskrivna i sockeln på tornet. Ytterligare 103 utländska sjömän miste livet i dessa olyckor. 434 svenska sjömän ombord på utländska fartyg omkom också, men deras namn finns inte heller med på sockeln. Kanske fanns det ännu fler.

1928 beslutades att ett torn skulle uppföras som minnesmärke, intill det blivande Sjöfartsmuseet i Göteborg. Minnesmärket skulle vara fristående, utan samhörande med Sjöfartsmuseet. Göteborg Stad stod för driften och skötseln av tornet. Byggnaden, som ritades av Karl M. Bengtson, stod klar i april 1933, men på grund av byggnadsarbetarstrejk kom skulpturen "Kvinna vid havet" inte på plats förrän året därpå. Tornet invigdes samma dag som Sjöfartsmuseet, 14 juli 1933, av kung Gustaf V.

Tornets 194 trappsteg leder upp till toppen där bronsskulpturen ”Kvinna vid havet”, populärt kallad "Sjömanshustrun", av Ivar Johnsson står och blickar ut över älven. Tornets högsta punkt är 62 meter över havet och hela tornet, exklusive bronsskulpturen, är 49 meter högt. Hiss finns, men den går inte ända upp.

Sedan 1991 ägs tornet av Higab, Göteborg Stad och den 1 juli 2017 tog museet efter många års uppehåll åter över driften av tornet.

– Sjömanstornet är ett viktigt landmärke i Göteborg och vi har märkt att det också har en stor plats i göteborgarnas hjärtan, såväl unga som äldre, säger Björn Varenius, museichef på Sjöfartsmuseet Akvariet. Det känns väldigt bra att få öppna upp det igen.

– Tornet har sin plats i svensk arbetslivshistoria och är typiskt för sin tid, säger Karl Hellervik, intendent på Sjöfartsmuseet Akvariet. Bygget togs emot nästan som ett hån av dem som var föremål för det: sjömännen och de efterlevande. Under första världskriget hade man lovat sjömännen arbetslöshetsförsäkring, åtta timmars arbetsdag, med mera. Men istället för ett bättre liv fick de ett monument.

Svart vit bild där tre män i grå kostymer står uppe vid räcket på Sjömanstornet och tittar ut över Göta Älv

Utställningar

Närbild på övre delen av ett ansikte. Personen tittar rakt in i kameran och har ett cyklop på huvudet och håret är rufsigt och fuktigt..

Haenyeo - Havets kvinnor

På ön Jeju utanför Sydkorea lever dykarkvinnorna haenyeo. Utställningen med starka porträtt och unika föremål öppnar den 3 mars.

Närbild på vatten med vågor i.

Min flykt över havet

I alla tider har människor korsat hav för att söka sig ett bättre liv – undan fattigdom, krig och förföljelse. Havet är en evighet av både hopp och hot.

Orange fiskar simmar i akvarier

Akvariet 

Dyk ner under vattenytan och upptäck sjöhästar, korallrev och krabbor. Här kan du lära dig mer om vår havsmiljö, få reda på om sjöborrar har ögon eller varför clownfisken byter kön.  

Entré

 • En dagsbiljett kostar 60 kr och gäller för ett besök på Sjöfartsmuseet Akvariet.
 • En årsbiljett kostar 100 kr och gäller för ett obegränsat antal besök under det kalenderår som köpet görs.
 • Årsbiljetten gäller även på Göteborgs konstmuseum, Göteborgs stadsmuseum och Röhsska museet.
 • Fri entré gäller för alla under 25 år, samt för personer från 65 år folkbokförda i Göteborg.
  Läs mer om hur du hämtar ut ditt seniorkort under besök oss.

Öppettider

 • Tisdag–söndag: 10–17
 • Onsdagar: 10–20
 • Museet är stängt:
  Alla måndagar samt
  långfredagen, annandag påsk, 1 maj, 6 juni, midsommarafton, midsommardagen, julafton, juldagen, nyårsafton och nyårsdagen.

Kontakt