Historien om Sverige

Vilhelm Mobergs brev till Sjöfartsmuseet

Många svenskar har fått sin uppfattning om emigrationen präglad av Vilhelm Mobergs utvandrarsvit. Men visste du att Sjöfartsmuseet och modellen av briggen Tre Kronor kom att spela en stor roll för ett av de avgörande kapitlen i Utvandrarna?

Vilhelm Moberg skrev de fyra böckerna Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista Brevet till Sverige under åren 1947–1959. Han gjorde det framför allt för att ingen dittills hade skrivit någon större episk berättelse om utvandrare. Han ville att hans utvandrare skulle vara pionjärer och därför lät han handlingen starta på 1840-talet.

När Moberg skrev sina böcker gjorde han grundlig research i USA. Själva skrivandet gjorde han på olika platser. I Kalifornien trivdes och skrev han bäst. Han hyrde ett hus nära stranden i den lilla orten Carmel norr om Los Angeles och varje morgon gick han ner och simmade i Stilla Havet innan han satte sig och skrev.

Han sökte då hjälp från Sjöfartsmuseet för att få beskrivningen av resan korrekt

Vilhelm Moberg får hjälp av museichef Olof Traung

Men Vilhelm Moberg visste ingenting om havet eller om hur en sjöresa kunde gå till 1850. Han sökte då hjälp från Sjöfartsmuseet för att få beskrivningen av resan korrekt. Det finns en brevväxling bevarad mellan Moberg och Olof Traung, den dåvarande chefen för Sjöfartsmuseet. Brevväxlingen inleddes 1948 med att Moberg – den vid det laget mycket framgångsrike och förmögne författaren – i underdånig ton bad om hjälp med några frågor. Breven utvecklades till att bli alltmer vänskapliga och informativa och Traung svarade koncist men ändå utförligt på alla frågor som dök upp.

Vilhelm Moberg brevväxlade med Sjöfartsmuseets dåvarande chef Olof Traung under 1950-talet. Ett urval finns att se och läsa i utställningen Hav av historier. Foto: Sjöfartsmuseet Akvariet

Resan över Atlanten upptar inte så stort utrymme i Utvandrarna, men brevväxlingen vittnar om vilken betydelse Moberg gav detta avsnitt. Det var viktigt att få detaljerna rätt. Särskilt en scen återkom breven till – en begravning ombord. Kunde man tänka sig att kaptenen lade några skopor av hemlandets jord över den döde? Traung hade inte hört talas om att sådant förekommit, men såg ändå inget problem med scenen.

Som tack för hjälpen skickade Moberg då och då amerikanskt kaffe på burk. Kaffet var fortfarande i slutet på 1940-talet ransonerat i Sverige. Vid ett besök på Sjöfartsmuseet fick Moberg också se fartygsmodellen föreställande briggen Tre kronor, som med Traungs hjälp blev till briggen Charlotta i boken.

Vilhelm Moberg fick se fartygsmodellen av briggen Tre kronor på Sjöfartsmuseet, som gav inspiration till briggen Charlotta i romanen Utvandrarna. Idag kan du se modellen i utställningen Hav av historier. Foto: Sjöfartsmuseet Akvariet

läs mer

De emigrerade till Amerika

Under mitten av 1800-talet påbörjades den stora emigrationen till USA i Sverige. Systrarna Sonja och Vera från Masthugget lämnade Göteborg med förhoppningar om ett bättre liv på andra sidan havet.

Ta del av deras berättelser

upplev mer

Hav av historier

I vår utställning Hav av historier får du stifta bekantskap med människor på världshavet under 400 år. Spana in Andrées polarbåt från Nordpolen, äventyraren Signe Berlins unika arkivfilmer, Vilhelm Mobergs brev till museet – och mycket, mycket mer.

Ta mig till utställningen