basutställning

Hav av historier

Möt människor på världshavet under 400 år!

Maffiga fartyg och makalösa berättelser

Med hjälp av hundratals föremål, personliga berättelser, bilder och arkivfilmer berättar vi om dramatiska händelser till havs och i främmande hamnar.

Följ med äventyraren Signe Berlin som reste världen över under mellankrigstiden och kaptenen Johan Lindqvist som lyckades filma sin besättnings mödosamma resa i livbåtar efter en ubåtsattack i Västindien. Återse även göteborgsprofiler som kaparen Gathenhielm och Tatuerar-Calle och bekanta dig med såväl vardagslivet ombord – som läskiga sjukdomarna till havs.

Vi tar dig med på en händelserik resa från Sveriges kust till utländska hamnar och utforskar bland annat emigranternas resor, handel på havet, svenska sjöfarare i det koloniala Kongo och faror som lurar på världshavet.

Välkommen ombord!

Upptäck mer!

Ta del av några dramatiska berättelser och föremål från världshaven.

Artikel

M/S Kungsholm

M/S Kungsholm (1928) är det berömda systerfartyget till Gripsholm. Trots att Kungsholm var lillasyster var det ett större fartyg, men det fanns även andra stora skillnader. Låt oss ta er med på en resa genom fartygets historia.

Läs mer

artikel

Nödropet från flaskposten

En sommardag 1918 knackade en sjöman på dörren hos fru Constance Thorell i Alingsås. I handen hade han en flaskpost med ett brev från hennes make, övermaskinisten Ernst Josef Thorell, som varit försvunnen till havs sedan i januari samma år.

Läs mer

artikel

Signe Berlins äventyr

Långt innan massturismen reste hon över stora delar av världen, ibland på egen hand. Hon fotograferade och filmade mycket av det hon fick se och beskrev allt utförligt i sin resedagbok museet nu fått ta del av.

Läs mer

artikel

Arthur Gyllins tysta död

Berättelsen om den unge sjömannen Arthur Gyllin från Malmö, som omkom till havs i april 1920. ”Utan att han gaf något ljud ifrån sig, eller att någon såg, eller hörde att han försvann”.

Läs mer

artikel

Sylvia Ericsson – sjöman och rebell

Hon gick till sjöss i unga år och tjänstgjorde under andra världskriget. I sin dagbok berättar hon om dålig arbetsmiljö till havs, trakasserier, kollegers alkoholism och om kriget. ”Sjömansyrket passar inte för folk med svaga nerver – allra minst i krig”, som hon själv beskrev det.

Läs mer

bakom kulisserna

Kika in bakom kulisserna

Hälsa på utställningsproducent Jessica Rågholm och konservator Anna Billing-Wetterlundh under förarbetet och spana in några av de drygt 400 föremål som visas i utställningen.

Läs mer