En nybliven 100-åring!

Akvariet

Välkommen till en undervattensvärld med världshavet i centrum.

Vi vet mer om ytan på Mars än vi vet om djuphavet.

Upptäck en undervattensvärld med världshavet i centrum!

En fascinerande undervattensvärld

I Akvariehallen under jord får du utforska ett världshav utan gränser, från kalla mörka havsdjup till varma och soliga korallhav. I utställningen Vattenplaneten skildrar vi havets viktiga betydelse som ekosystem men också relationen mellan havet och människan. Havet täcker större delen av vår planet och är en förutsättning för allt liv, både under och ovan vattenytan.

Levande miljöer växer fram

I vårt största akvarium, som rymmer 400 000 liter, kommer ett hundratal utrotningshotade tropiska koraller placeras ut, som också är en del av ett unikt bevarandeprojekt. Här har nämligen marinbiologer vid Sjöfartsmuseet Akvariet skapat en levande genbank för tropiska koraller i syfte att bevara dem för framtiden. Här kommer publiken att kunna följa resan hur ett korallrev sakta växer fram över tid.

I Akvariet hittar du idag flera hundra arter av vattenlevande djur och växter. Fler djur flyttar in i takt med att miljöerna i våra akvarier mognar. Nu har äntligen ett par efterlängtade hajar flyttat in i vårt stora korallakvarium.

Följ forskningen i Akvariet

I Ocean Lab sätts marinpedagogik i fokus och ger oss bra förutsättningar för att presentera Akvariets egen forskning, bland annat odling av koraller, samt skapar en möjlighet att inkludera besökarna i olika forskningsprojekt.

Hajar

Hajarna i Akvariet

Lagom till Akvariets 100-årsjubileum flyttade två svartfenade revhajar in på museet. De bor nu Akvariets största akvarium Korallhavet. Här får du veta allt om våra vänner Hajdi och Vega.

Läs mer

Artikel

Upptäck levande koraller

I akvariet Korallhavet kan besökarna ta del av utrotningshotade stenkoraller och följa hur ett korallrev växer fram över tid. Detta är ett av Europas största akvarium för levande koraller – och en levande genbank.

Läs mer om Korallhavet

utställningen vattenplaneten

Utforska världshavet

Visste du att vartannat andetag vi tar kommer från havet? I utställningen Vattenplaneten får du utforska det mäktiga världshavet som täcker större delen av vår planet – och är en förutsättning allt liv.

Läs mer om Vattenplaneten

100-årsjubileet 2023

Akvariet fyllde 2023 100 år!

Historien började på jubileumsutställningen 1923 där djur från Västerhavet och insjöar visades. Det blev publiksuccé, Sjöfartsmuseet köpte det efter utställningens slut och Akvariet flyttade in på museet 1933.

Akvariets historia

Samarbeta och donera

Hjälp oss att göra skillnad

Vi söker samarbetspartners som på olika sätt vill hjälpa oss att fortsätta bidra till ett levande havs- och sjöfartsliv för staden och planeten. Tillsammans kan vi skapa ett nytt lärande om samspelet mellan människan och naturen.

Läs mer