utställning i akvariet

Vattenplaneten

Världshavet i fokus

Upptäck en undervattensvärld med världshavet i fokus. Utställningen Vattenplaneten är sammankopplad med femton akvarier som visar upp livsmiljöer från hela världen.

Visste du att syret i vartannat andetag vi tar kommer från havet? I utställningen Vattenplaneten får du utforska det mäktiga världshavet som täcker större delen av vår planet – och är en förutsättning allt liv.

Ibland pratar vi om de sju haven, men egentligen finns det bara ett världshav. Havet täcker över två tredjedelar av vår planet. Allt liv, människan inkluderad, finns till tack vare havet. Varje dag påverkar havet allt liv, och havet påverkas av allt som lever. Det reglerar väder och klimat, producerar det mesta av syret vi andas – och ger oss näring.

Men hur funkar havet egentligen? Och varför förändras havet och klimatet just nu snabbare än någonsin i jordens historia? I utställningen Vattenplaneten får du ta del av fakta, filmer och fossiler som ger dig fördjupad kunskap om ett livsavgörande ekosystem. I de omgivande tropiska och kalla akvarierna kan du fascineras av världshavets mångskiftande livsmiljöer. Här visas tångskogar, ålgräsängar, fantastiska fiskar från jordens alla hörn och utrotningshotade koraller.

Välkommen att utforska vattenplaneten vi bor på!

Foto: Kristin Lidell.

Spana in fler nyheter i det nya Akvariet

Här finns bland annat ett av Europas största akvarium för levande koraller och forskningslabbet Ocean lab där du kan bli havsforskare för en dag!

Läs mer om Akvariet