Lärande

Skola

Vi erbjuder skollektioner och skapande verksamhet i spännande miljöer tillsammans med marinbiologer och pedagoger.

Vår pedagogik

Våra pedagoger anpassar sig efter elevernas kunskaps- och inlärningsnivå och svarar gärna på deras frågor. Vi är vana vid skolklasser och bra på museipedagogik, men vi vill bli ännu bättre. Därför låter vi lärarna som besöker oss utvärdera våra visningar. Vi är nyfikna på hur du som lärare bedömer kunskapsinnehåll, åldersanpassning och framförande.

Med Sjöfartsmuseet Akvariets speciella kombination av kulturhistoria och naturvetenskap vill vi skapa nyfikenhet och förståelse för det maritima natur- och kulturarvet. Våra lektioner ska vara intressanta och stimulera till lärande, samt uppmuntra till kritiskt tänkande och egen reflektion.

Våra lektioner utgår från något av följande teman:

Om livet under, vid och ovan vattenytan

I Akvariet finns både Västerhavets vanligaste invånare och det tropiska korallrevets färgsprakande djur. Vi erbjuder lektioner där vi fördjupar oss i frågor som rör miljö, ekologi och evolution. Visste du förresten att vi alla härstammar från fiskarna? Den och andra frågor får era elever utforska tillsammans med våra marinbiologer.

Hamnstaden Göteborg

Med hamnstaden Göteborg i fokus gör vi historiska tillbakablickar och erbjuder lektioner om till exempel livet ombord på segelfartygen, hamnstaden under världskrigen eller emigrationen. De yngre barnen bjuder vi in till spännande visningar som exempelvis ”Museets hemligheter”. Ibland erbjuder vi också lektioner där någon teater- eller musikgrupp låter eleverna uppleva utställningarna på ett annorlunda vis.

Stadsvandringar

Vi genomför även lektioner som stadsvandringar utanför museet. Vi guidar er klass i Klippan, Gathenhielmska reservatet, Fiskhamnen eller ombord på en båt då vi tillsammans upptäcker Göteborgs hamn från vattnet.

Boka din lektion på KUBO

Förskola, grundskola, gymnasium och SFI inom Göteborgs kommun: Kostnadsfritt.

Förskola, grundskola och gymnasium utanför Göteborgs kommun (inklusive gymnasieutbildning inom Komvux, SFI och folkhögskola): 510 kr/45-60 min.

Universitet, högskola, folkhögskola och studieförbund: 1000 kr/45-60 min, 1700 kr/90 min (vardag dagtid). Max 30 pers.

Vi är stolt samarbetspart till Statens historiska museers digitala skolprojekt, Sveriges historia. Kasta dig in i tusen år av svensk historia och du behöver inte ens lämna soffan.

Gå till sajt