Utställningar

På den här sidan hittar du våra kommande utställningar.
Just nu håller vi stängt för ombyggnad men öppnar igen 2022.

Ny basUtställning

Hav av historier

Museets nya basutställning är 400 kvadratmeter stor och svämmar över av historier. Med hjälp av vittnesmål och autentiska föremål, bilder och filmer berättar vi om dramatiska händelser till havs under 400 år.

Läs mer

Ny tillfällig utställning

Arven efter varven

I den fotografiska utställningen Arven efter varven får du möta människor och minnen från Göteborgs stora och välkända varvsindustrier. I en omfattande svit av porträtt, konstfotografier, intervjuer, citat och ljudupptagningar kliver vi rakt in i en unik värld genom fotografen Lena Öritslands kameralins och journalisten Maria Bards texter.

Läs mer

ny basutställning

Stora blå

Ny utställning för barn och deras vuxna som väcker kärleken till havet. Här kan du uppleva och lära känna havet genom lärande lek, utforskande och samarbete.

Läs mer

Ny plats för lek

Knattegatt 2.0

I anslutning till utställningen Stora blå erbjuder vi även en egen plats för våra allra yngsta besökare (0-3 år) att upptäcka och utforska havet. I samarbete med studenter på Child Culture Design (HDK) tar vi fram ett rum för lek och upplevelse för alla sinnen där de får krypa, kana och gömma sig samt känna, titta och lyssna på havet.

BASUtställning

Stad längs vattnet

Stad längs vattnet är en kulturhistorisk basutställning som rör sig från det globala hamnsystemet till den lokala kajkanten. I utställningens fyra delar möter du berättelser från hamnstaden.

Läs mer

vandringsUtställning

Haenyeo – 
Havets kvinnor

På ön Jeju utanför Sydkorea lever dykarkvinnorna haenyeo. Den tusenåriga traditionen är idag listad på UNESCO över mänsklighetens immateriella kulturarv. Kvinnorna lever i symbios med havet, vågorna och stormarna. En vandringsutställning som just nu visas på Kvinnohistoriskt museum i Umeå.

Läs mer

Aktiviteter

Alla aktiviteter
Färjan 4- Slottsberget
Lör 23 okt
Färjan 4- Slottsberget Följ med ut på en guidning över älven i den nyrenoverade, hundraåriga ångdrivna Färjan 4 som är Sjöfartsmuseets största föremål.
13:30 – 16:00
Samtal om Ann-Ida Broström
Tors 28 okt
Samtal om Ann-Ida Broström På Stadsmuseets scen träffas personer med anknytning till den maritima världen och samtalar om erfarenheter, livsöden och berättelser från havet.
13:00 – 14:00
Färjan 4- Götaverken
Lör 30 okt
Färjan 4- Götaverken Följ med ut på en guidning över älven i den nyrenoverade, hundraåriga ångdrivna Färjan 4 som är Sjöfartsmuseets största föremål.
13:30 – 16:00
Samtal om Ellen och Carl Julius Ahlgren
Tors 25 nov
Samtal om Ellen och Carl Julius Ahlgren På Stadsmuseets scen träffas personer med anknytning till den maritima världen och samtalar om erfarenheter, livsöden och berättelser från havet.
13:00 – 14:00
Samtal om Klippan
Tors 2 dec
Samtal om Klippan På Stadsmuseets scen träffas personer med anknytning till den maritima världen och samtalar om erfarenheter, livsöden och berättelser från havet.
13:00 – 14:00
Samtal om nya Akvariet
Tors 9 dec
Samtal om nya Akvariet På Stadsmuseets scen träffas personer med anknytning till den maritima världen och samtalar om erfarenheter, livsöden och berättelser från havet.
13:00 – 14:00
Amerikabiljetten
Ons 29 dec
Amerikabiljetten En stadsvandring i Västra Nordstaden, i den stora utvandringens spår.
14:00 – 15:15
Gathenhielmska reservatet
Tis 4 jan
Gathenhielmska reservatet I det Gathenhielmska reservatet stöter vi på historier om Lasse i Gatan, Allmänna vägen med sina krogar och busliv samt Söderlingska trädgården, där de rika och berömda en gång brukade gå på bjudning.
16:00 – 17:00