Akvariets historia

Akvariets historia började på jubileumsutställningen 1923.

2023 firade vi 100 år.

Hundra år med Akvariet

Akvariets historia börjar 1923 på jubileumsutställningen. Där visades djur från Västerhavet och insjöar. Det var det enda i världen som visade fiskar från nordliga hav. Det blev en publiksuccé och Sjöfartsmuseet köpte det efter utställningens slut. 1924 nyöppnades Akvariet i tillfälliga lokaler i Ostindiska husets källare, eftersom Sjöfartsmuseet vid denna tid ännu inte hade något eget hus. 1928 fick man tillgång till ytterligare ett rum som omvandlades till tropisk avdelning där man visade tropiska fiskar och i en bur vid fönstret alligatorer.

Alligatorerna får mat i Ostindiska huset, 1920-talet. Personen på bilden är troligen John Westberg, den förste akvarieskötaren.

Inflytt på Sjöfartsmuseet

1933 flyttade det in i det nybyggda Sjöfartsmuseet vid Stigbergstorget där det fortfarande ligger. Huset specialbyggdes för att rymma det och man hämtade inspiration från de stora akvarierna i Europa, särskilt i Amsterdam, London och på Helgoland. Förr kom djur hit på en uppsjö olika sätt. Det var exempelvis vanligt att yrkesfiskarna om de lyckades fånga något sällsynt djur levande hade Sjöfartsmuseet i tankarna.

Akvariet fick titt som tätt de mest märkliga arter. Under 1930-talet samarbetade man dessutom med det stora akvariet i New York, och därifrån fick man ofta exotiska djur. Särskilt olika sköldpaddor och ormar verkar ha varit vanliga. Det har under åren bott många djur i Akvariet och man var hela tiden medveten om vad som verkligen drog publik: stora, helst livliga djur med mer eller mindre spektakulärt utseende. På grund av detta blev det en otrolig tillströmning av folk när man kunde visa upp något ovanligt nyförvärv. Du kan läsa mer om djuren som har bott i Akvariet nedan.

Akvariet idag

Efter en stor om – och tillbyggnad nyöppnade Sjöfartsmuseet Akvariet i december 2022. I det nya akvariet under jord väntar en spännande undervattensvärld med vattenlevande djur och koraller. Här hittar du också utställningen Vattenplaneten och forskningslabbet Ocean Lab.

Akvarieskötarna Erik Hellberg och Gösta Lewin med pytonorm, 1957

Kallvattenavdelningen, 1930-talet

Den tropiska avdelningen, troligen 1936

Smilet

Historien om Smilet börjar 1923 när ett antal alligatorungar beställdes till Göteborgs stora Jubileumsutställning.

Läs mer

Aporna på museet

Aporna var under 35 år troligen de allra mest populära djuren i Akvariet. De var oftast gåvor från sjömän som hade köpt dem på sina resor.

Läs mer

Kubakrokodilerna

Efter Smilets bortgång var åtta kubakrokodiler på plats efter redan en vecka och historien om dem är märklig.

Läs mer