Hoppa till huvudinnehåll

Vi har stängt. Det nya museet öppnar 2022.

Akvariets populäraste fiskar

Akvariet visar upp havets fantastiska biologiska mångfald. Det finns mycket att titta på och att lära sig hos oss. Här listar vi besökarnas favoriter. Vilken är din favorit? Berätta gärna för Akvariets personal vilken fisk som är just din favorit och varför du tycker om den.

Clownfisk

Clownfisk

Väldigt många besökare har sett filmen ”Hitta Nemo” vilket gör att våra clownfiskar hamnar på plats ett på listan. Clownfiskarna är väldigt vackra men det finns också massor med spännande fakta att berätta om dem. T.ex. hur de kan leva bland anemonernas brännande tentakler utan att bränna sig och hur de kan byta kön flera gånger under livet. Just nu håller vi på och föder upp egna clown-fiskyngel i Akvariets bakomutrymmen.

gul sjöhäst

Sjöhäst

Våra sjöhästar är av arten Gul sjöhäst och är ett måste för de allra flesta besökarna som kommer till akvariet. Sjöhästarna har fått sitt namn eftersom deras huvuden liknar ett hästhuvud. Hos sjöhästarna är det hanen som är ”gravid” och som föder ungarna när äggen kläcks i hanens äggsäck. Vi har fött upp många sjöhästar och vi delar med oss av dem till andra akvarier i norden.

Palettfisk

Palettkirurg

Många barn känner igen palettkirurgen som ”Doris” från filmen ”Hitta Nemo” och uppföljaren ”Hitta Doris”, där den får spela huvudrollen. En glädjande nyhet är att man äntligen har lyckats odla palettkirurger i akvarier. Vi hoppas att vi själva kommer att lyckas odla palettkirurger till våra akvarier i framtiden.

Drakfisk

Drakfisk

Många besökare fascineras av djur som är lite ”farliga”. Den vackra drakfisken har gift i sina fenstrålar och om man försöker fånga en drakfisk kan man få i sig giftet. Giftets styrka är ungefär som från ett huggormsbett. Men trots att den är farlig är den också väldigt vacker att titta på.

Hökfisk

Hökfisk

Den lilla hökfisken är det nog inte alla besökare som har sett och man får titta noga i akvariet ”Revväggen” för att upptäcka den. Den ligger ofta på vakt på en sten eller en korall när den spanar efter föda. Vi vet att det finns några besökare som har hökfisken som sin absoluta favorit och som vill placera hökfisken på plats ett på denna lista!

Stjärnmuräna

Stjärnmuräna

I samma akvarium som drakfisken finns våra vackra stjärnmuränor som många besökare gärna vill se. Visste du att muränorna har ett andra par käkar ner i halsen? När de fångar sitt byte skjuts det andra paret käkar fram och används för att hålla fast och svälja bytet.

Bangai

Banggai-kardinal

Banggai-kardinalfisken är en ovanlig fiskart som bara lever vid ögruppen Banggai i Indonesien. När honan har lagt sina ägg tar hanen in dem i sin mun där han ”ruvar” dem tills de kläcks. Just nu har vi fyra yngel av banggai-kardinaler som har fötts hos oss i Akvariet.

Gulstjärtad frökenfisk

Gulstjärtad frökenfisk

Många fiskar som lever på korallreven i tropiska vatten är väldigt vackra och färgglada. Den gulstjärtade frökenfisken är färgad i blått och gult som den svenska flaggan.

Korallkejsarfisk

Korallkejsarfisk

En annan väldigt vacker fisk är korallkejsarfisken, eller som den heter på engelska Coral Beauty Angelfish. Dessa fiskar byter kön under livet. De föds ”könlösa” och blir därefter först honor och senare i livet hanar. Många olika fiskarter byter kön under livet, något de kan göra eftersom de inte har genetisk könsbestämning (som t.ex. vi däggdjur har) utan deras köns bestäms av omgivande miljöfaktorer.

Randig klipphoppare

Randig klipphoppare

Om man vill se denna lustiga lilla fisk får man leta ordentligt i akvariet ”Fönster mot havet”. Klipphopparen har förmodligen fått sitt namn eftersom den inte simmar omkring uppe i vattnet utan istället tar sig fram på klippor och stenar nära botten i sin jakt på föda. Den kanske inte är den vackraste fisken, men den har stor personlighet vilket gör att den platsar på vår tio-i-topplista.