Stadsvandra med oss

Möt människor från dåtidens Göteborg.

Upptäck stadsdel efter stadsdel

Vi vandrar på många olika ställen och berättar historier från dåtidens Göteborg, alltid med fokus på människorna som bodde där.

Bokning och priser

Maila oss för din bokning eller frågor:
bokningar.sjofartsmuseum
@kultur.goteborg.se

Priser för 2024:

60 min vandring = 1 420 kr dagtid, 2 130 kr kvällstid
75 min vandring = 1 800 kr dagtid, 2 650 kr kvällstid
90 min vandring = 2 130 kr dagtid, 3 200 kr kvällstid

Amerikabiljetten

En stadsvandring i Västra Nordstaden, i den stora utvandringens spår. Vi berättar om några olika emigranters öden. Vilka var de? Varför reste de ut? Vad hände där i Amerika? Kom de hem igen till Sverige? Vi har valt ut några bra levnadshistorier som visar olika typer av utvandrare och på olika sätt att ta sig an livet i det nya landet.

Start: bakom Tyska kyrkan, Köpmansgatan 5.
Mål: Packhusplatsen.
Tidsåtgång: 60 min

Färjenäs

Färjenäs har en lång historia som färjeläge, men här grundades också det första Göteborg i 1600-talets första år och försvann efter kort tid!  Ett eget, livaktigt samhälle med lantgård, badplatser och sommarställen för rika göteborgare och ett myllrande färjeläge blev bebyggt med industrier som sodafabrik och snickeri. Arbetarbostäder uppfördes och samsades med de stora trävillorna. När Älvsborgsbron byggdes blev allt annorlunda…men mycket historia finns kvar!

Start: vid busshållplatsen Ivarsbergsmotet.
Mål: Monsungatan Eriksberg.
Tidsåtgång 75 min

Gathenhielmska reservatet

I Gathenhielmska reservatet finns många hus kvar från det gamla sjöfararsamhället Majorna! Hit hör historierna om Lasse i Gatan, Allmänna vägen med sina minnen av krogar och busliv samt Söderlingska trädgården, där de rika och berömda en gång brukade gå på bjudning… En spännande stadsvandring ett stenkast från Sjöfartsmuseet.

Start: Stigbergstorget.
Mål: Allmänna vägen/Djurgårdsgatan
Tidsåtgång 60 min

Gator i Kungsladugård

En kringelikrokig tur över Älvsborgs slotts gamla marker! Vi letar historiska spår i gatunamnen och passar på att titta på stadsplanering och arkitektur. Vem var Albert Lilienberg? Vad var ”Klinten” och vad gjorde en kustroddare? En stadsvandring där vi klurar på namn och Kungsladugårds olika kvaliteter.

Start: vid Jaegerdorffsplatsen
Mål: vid Klintens väg spårvagnshållplats
Tidsåtgång: 90 minuter

Gårdar i Kungsladugård

Vi berättar om Kungsladugård, när stadsdelen var ung och livet på gårdarna var intensivt. Vi pratar boende, jobb och hur man roade sig. Hur många barn bodde i varje trappuppgång? Blev det som stadsplanerarna hade tänkt sig? Och vilka var egentligen de fruktade solgårdsungarna?

Start: Mariaplan vid bokhandeln
Mål: vid Dalheimers hus, Slottsskogsgatan 12.
Tidsåtgång: 75 minuter

Järnbärarnas Haga

Haga är Göteborgs äldsta förstad. En del av Haga var länge militärt, resten blev bebodd bland annat av sjömän, hantverkare och så småningom av järnbärare! Vilka var de och varför bodde de här? Under 1800-talet blev Haga en industriarbetarstadsdel och trångboddheten kunde vara stor. Under 1900-talet var Haga rivningshotat, men idag är stadsdelen ett populärt turistmål med stora kanelbullar och många restauranger och souvenir butiker. Vad hände?

Start: vid fontänen på Järntorget
Mål: vid Skanstorget
Tidsåtgång: 90 minuter

Klippan

I tvåhundra år var Klippan Göteborgs hamndistrikt och ett brukssamhälle växte upp kring tillverkningen av socker och porter. I den här vandringen i Klippans kulturreservat besöker vi Ostindiska Kompaniets hus, ruinerna efter Älvsborgs slott samt socker- och porterbrukets fabriksmiljöer. Vi avslutar vandringen i det märkliga porterkaret, där en speciell frukost en gång serverades…

Start: vid restaurang Sjömagasinet, Adolf Edelsvärds gata 5
Mål: vid porterkaret framför hotell Waterfront
Tidsåtgång: 75 min

Krogar och busliv i det gamla Majorna

I det gamla Majorna låg krogarna tätt, poliserna var få och Allmänna vägen med alla sjömanskrogarna var en farlig trakt. Sprit var en del av lönen, slagsmål hörde till vardagen och kvinnor som Eva Ax och Karin på Sågen var krogägare. I Majorna låg också bryggerier, stora och små. Vi berättar om det vildsinta alkoholbruket i dåtidens Majorna, men också om motkrafterna…

Start: Sjöfartsmuseet
Mål: vid porterkaret framför hotell Waterfront
Tidsåtgång: 90 min.

Lag och ordning i Majorna

I Majorna låg förr sjömanskrogarna tätt och nöden var stor bland vindlande gränder och vindpinade ruckel. Men när stadsdelen anslöts till Göteborg blev det ordning: gator rätades ut och landshövdingehusen kom. Krogar och busliv försvann. Eller? Följ med på en vandring genom en stadsdel som förändrades.

Start: Sjöfartsmuseet
Mål: Chapmans torg 1
Tidsåtgång: 90 min.

Långgatorna

En vandring i de kvarter mellan Järntorget och Masthuggstorget som ibland kallats Göteborgs ”skumma hamnkvarter”. En gång låg här prunkande plantager och små trähus, sedan planlades den stenstad som i stora delar står kvar. Under en period talades mycket jiddish på Andra Långgatan och visst kunde man se en och annan sjöman här. Finns det något kvar av skumma kvarter och sjömansbarer? Och vad var Minjen för något?

Start: Fontänen på Järntorget
Mål: vid Masthuggstorget
Tidsåtgång 60 min

Majornas gatunamn

Käkbensgatan – var låg den? Bor det fortfarande sjömän på Gröna Gatan? Vem var ”Tellgren” i Tellgrensgatan och vem var ”Mor” i Mors Backe? Majornas gator har många gånger namn som berättar om det förflutna. Få koll i denna gatusmarta vandring!

Start: Sjöfartsmuseet Akvariets entré
Mål: Jaegerdorffsplatsen.
Tidsåtgång: 90 min.

Mariebergs Kyrkogård

Sjökapten, lotsänka, ångbåtsmaskinist, kakelugnsmästare… Ett samhälle avslöjar sig ofta på kyrkogården. På den här kyrkogårdsvandringen lär du dig tyda Majornas särprägel med sin sjöanknytning och du får veta mer om vad gravstenarna säger om samhället – förr och idag.

Start och mål: Mariebergskyrkogårdens entré, korsningen Mariebergsgatan/Galateagatan.
Tidsåtgång: 60 min.

Nya Varvet

En stadsvandring i en lummig miljö som sett både militärer och fängelsefångar. Vi berättar om bönder och båtsmän, amiraler och kanoner, sjöflygplan och fångar, men också om värdshus och vackra parker, där officerarfamiljer strosade och barnen åkte slänggunga. Här finns små lantliga trästugor och stora, pampiga stenhus, en ovanlig kyrkogård och mycket annat. Men på det här varvet har fler fartyg brunnit än byggts!

Start vid korsningen Långedragsvägen-Nya Varvets allé
Mål vid ”Vita gaveln”, Vita gavelns väg 10.
Tidsåtgång: 90 min

Slottsberget och Lindholmen

Intill Lindholmens varv växte ett brukssamhälle upp. Varvsarbetarna byggde sina egna hus, ibland på ruinerna av det som var mycket äldre. Vi berättar om varvets utveckling och om hur platsen förändrats efter det. Och om hur det gick till när det största djur som någonsin kommit till Göteborg hamnade på Lindholmen…

Start: Slottsbergets Älvsnabben-hållplats
Mål: Lindholmspiren
Tidsåtgång: 75 min

Masthugget och Stigberget

Masthugget var en gång en förstad till Göteborg. Varvsarbetare, hamnarbetare och sjömän byggde sina hus på Stigbergets sluttningar, många med utsikt mot arbetsplatserna. Här fanns också Sjömanshemmet och många andra sjömansanknutna verksamheter som tatuerare. Senare förändrades Masthugget radikalt, även om det fortfarande finns spår efter det som varit. Men vem var Olof Bergström? Och vad gjorde en klampare?

Start: vid skulpturen på Masthuggstorget
Mål: Stigbergstorget
Tidsåtgång: 75 min.