Hoppa till huvudinnehåll

Vi har stängt. Det nya museet öppnar 2022.

Märta Malmros

I museets samlingar finns arkivmaterial som berättar om kvinnors erfarenheter till sjöss och på land – som sjömän, sjömanshustrur, kokerskor, redare och pirater. 

I arkivet finns en berättelse om Märta Malmros liv, framförallt om när hon emigrerade till USA 1949 och förberedelserna inför denna resa.

Märta föddes 1921 i Småland. Hennes far, som tillbringade några år i USA som ung, åkte tillbaka när Märta var tre år. Tanken var att resten av familjen skulle komma efter men så blev det inte. Fadern återvände när Märta var i tonåren, och hon upplevde honom som ”lång och stilig i sin amerikaluster”. Kanske var det här som drömmarna om Amerika började?
 
Efter andra världskriget började Märta planera resan till USA. Tillsammans med kompisen Maj sa de upp sig från sina kontorsarbeten i december 1948 för att börja arbeta som husor på Torsåkers gård i Upplands Väsby. Målet var att skaffa sig erfarenhet av hushållsarbete för att kunna arbeta som au pair i USA. 

Efter nio månader på gården kunde resan bli av. Märta och Maj klev ombord Svenska Amerika Liniens fartyg GRIPSHOLM i Göteborg i oktober 1949. Tack vare släktingar i USA hade Märta den sponsor som krävdes för få ett eget emigrantvisum. Båtresan till New York tog tio dagar och var ett äventyr i sig. Det erbjöds aktiviteter som simning, biografbesök och shuffleboard på däck, tre rikliga och goda måltider per dag och sång och musik om kvällarna. 

När Märta kom fram till USA åkte hon till Chicago där hon fick bo hos vänner till familjen. Hon gjorde utflykter, lärde känna staden och gick på visit hos sin värdfamiljs vänner. Många av dessa var tidigare emigranter som levde en slags blandkultur av svensk och amerikansk. 

Hon fick sitt första jobb på Svenska Amerika Liniens Chicagokontor och arbetade på avdelningen för Gift Package. Där beställde svensk-amerikaner paket som skickades till släktingar i Sverige med Svenska Amerika Liniens fartyg. Hon gick sedan vidare till ett jobb som au pair hos en amerikansk familj. Hon stannade hos dem cirka ett år.  

I Chicago träffade också Märta svensken Bengt Malmros som sedan blev hennes man. De träffades via arbetet för SALs Chicagokontor, där Märta fortfarande hjälpte till ibland. Han hade emigrerat ett par år innan henne. Eftersom hon och Bengt planerade att stanna kvar i USA började hon leta efter ett nytt kontorsjobb. Men Koreakriget kom i vägen. Trots att Bengt var svensk medborgare blev han inkallad till militärtjänst för USAs armé och efter att han dragit sig ur blev det omöjligt för honom att stanna kvar i USA. De gifte sig i november 1950 och återvände till Sverige i december. 

I Sverige fick paret en son. Planer fanns på att återvända till USA men först måste Koreakriget upphöra. Då detta drog ut på tiden blev det aldrig någon återflytt till USA. Det skulle dröja många år innan Märta åter befann sig i USA fast denna gång som turist.

Svartvitt porträtt Märta Malmros
Porträtt på Märta Malmros.