Alla nyheter 16 december 2021

Högupplösta julklappar från Göteborgs museer

Under 2021 har museerna i Göteborgs Stad – Röhsska museet, Göteborgs konstmuseum, Sjöfartsmuseet Akvariet och Göteborgs stadsmuseum – inventerat bilder med så kallad utslocknad upphovsrätt som nu publiceras på Wikimedia Commons genom projektet ”2021 bilder år 2021”.

Museerna har arbetat nära Wikimedia Sverige, som bistått med kunskap och verktyg för massuppladdning av bilder. Syftet har varit att personal på museerna ska lära sig systemen för vidare uppladdning av bilder med fri användning som en löpande del av verksamheten.

Museer är Wikimedia-rörelsens självklara partners, med den mängd material och kunskap de förvaltar. Det har varit jätteroligt att stötta Göteborgs museer i deras resa mot att bidra till Wikimedias plattformar.

Alicia Fagerving, Wikimedia Sverige

En majoritet av de bilder som Sjöfartsmuseet tillgängliggjort på Wikimedia commons är sådana som starkt förknippas både med Göteborg och museets samlingar – bilder från Svenska Amerika Linien, fartygsportätt och marinmålaren Jacob Häggs tavlor. Det är också bilder som ofta efterfrågas av författare, journalister och forskare.

För att bjuda på något oväntat har Sjöfartsmuseet också valt att tillgängliggöra några fotografier från Adolf Erik Nordenskiölds Vegaexpedition 1878-1880 och från det omfattande och unika material som museet har från svenska sjömän som arbetade i Kongofristaten/Belgiska Kongo i början av 1900-talet.

Bilderna är licensierade med Creative Commons BY 4.0 alternativt Public Domain när det är möjligt. CC BY 4.0 innebär att användaren har möjlighet att dela och bearbeta bilden men behöver ge ett erkännande till upphovspersonen/ institutionen.

Se samtliga bilder här!