Alla nyheter 26 juni 2023

Hajar flyttar in!

Foto från Sea Life i Oberhausern i Tyskland, där de två hajarna är födda och uppvuxna.

Lagom till Akvariets 100-årsjubileum flyttar två efterlängtade hajar in på museet. De kommer att bo i Akvariets största akvarium Korallhavet – och möter publiken för första gången tisdagen den 27 juni.

Hajarna är syskon och tillhör arten svartfenade revhajar. De är födda och uppvuxna på akvariet Sea Life i Oberhausern i Tyskland. Svartfeniga revhajar simmar ständigt omkring och kallas frisimmande hajar. Som fullvuxna blir de runt 1,5 meter. De trivs på tropiska korallrev, precis en sådan miljö som deras nya boning Korallhavet, visar upp. Korallhavets livsmiljö liknar Stilla havets och rymmer 30 ton korallsten, två ton sand och drygt 400.000 liter 26-gradigt saltvatten.

– Revhajarna är en naturlig invånare i tropiska korallrev så de blir ytterligare en pusselbit i de naturliga ekosystem vi försöker skapa i våra akvarier. Vi ser fram emot att publiken ska få lära sig ännu mer om de viktiga hajarna i havet, säger Jens Ulvås, marinbiolog.

Bakom kulisserna i Akvariet bor även två stycken mindre småfläckiga rödhajar som är födda på Havets Hus i Lysekil. Här växer de till sig så att de kan flytta in i det kalla akvariet “Nordsjön”. Även dessa kommer besökarna att få se under sommaren 2023.

Läs mer om hajarna här