VI bygger om

Det nya museet

För närvarande pågår en omfattande om- och tillbyggnad av Sjöfartsmuseet Akvariet. Det nya museet öppnar hösten 2022

Sjöfartsmuseet Akvariet skildrar vad som händer under, ovan och vid havsytan. Om sjöfartens framväxt, hamnstaden utveckling men också en djupdykning i det gränslösa havet. Det nyöppnade museet kommer att erbjuda upplevelser över generationsgränserna och vara en plats för mötet mellan drama­tisk mytologi och aktuell forskning.

Ombyggnaden

Under våren och sommaren har bland annat stora mängder berg avlägsnats framför museibyggnaden för att ge plats åt utbyggnaden med akvariet under mark. Se mer om alla delar av arbetet från första spadtaget till idag.

Läs mer

Akvariet

Akvariet kommer att bli dubbelt så stort med tio gånger så mycket vatten i jämförelse med idag. I akvarierna kommer de naturliga ekosystemen att efterliknas med bland annat levande korallrev och tångskogar.

Läs mer

Utställningar

Här får du ta del av berättelser om Göteborgs sjöfart, staden och människorna – i relation till havet, handeln och omvärlden. Vi har också format fram en ny utställning för barn och deras vuxna som väcker kärleken till havet.

Läs mer

Samlingarna

Du kommer få se mer av våra stora samlingar när museet öppnar igen. De förbättringar som planeras i byggnaden innebär också att föremålen kommer att kunna hanteras på ett säkrare och bättre sätt.

Läs mer

Museiparken

Entrén blir nu vänd direkt mot Karl Johansgatan som är gångstråket från vilken en når museet. Upp-glasningen av bottenvåningens valv öppnar upp museets slutna fasad mot parken och skapar en transparens mellan inne och ute som är ny för museet.

Entréhall

Ny entréhall där alla får plats. När museet öppnar igen kommer den nya större entrén vända sig mot folklivet på Karl Johansgatan. Välkommen in att botanisera i butiken, ta en fika i kaféet, upptäck Akvariet och alla utställningar i huset.