Det nya museet

Öppnar 10 december 2022

Sjöfartsmuseet Akvariet skildrar vad som händer under, ovan och vid havsytan. Om sjöfartens framväxt, hamnstaden utveckling men också en djupdykning i det gränslösa havet. Det nya museet kommer att erbjuda upplevelser över generationsgränserna och vara en plats för mötet mellan drama­tisk mytologi och aktuell forskning.

Akvariet

Akvariet kommer att bli dubbelt så stort med tio gånger så mycket vatten i jämförelse med idag. I akvarierna kommer de naturliga ekosystemen att efterliknas med bland annat levande korallrev och tångskogar.

Läs mer

Utställningar

Här får du ta del av berättelser om Göteborgs sjöfart, staden och människorna – i relation till havet, handeln och omvärlden. Vi har också format fram en ny utställning för barn och deras vuxna som väcker kärleken till havet.

Läs mer

Samlingarna

Du kommer få se mer av våra stora samlingar när museet öppnar igen. De förbättringar som planeras i byggnaden innebär också att föremålen kommer att kunna hanteras på ett säkrare och bättre sätt.

Läs mer

Museiparken

Entrén blir nu vänd direkt mot Karl Johansgatan som är gångstråket från vilken en når museet. Öppningen av bottenvåningens valv ljusar upp museets fasad och entré.

Entréhall

Ny entréhall där alla får plats. När museet öppnar igen kommer den nya större entrén vända sig mot folklivet på Karl Johansgatan. Välkommen in att botanisera i butiken, ta en fika i kaféet, upptäck Akvariet och alla utställningar i huset.

Ombyggnaden

Nu är Higabs arbete med ombyggnationen avslutat och nycklarna till museet överlämnade. Läs mer om allt som gjorts från första spadtaget till överlämning.

Läs mer