Hoppa till huvudinnehåll

Samlingar och arkiv

Våra samlingar omfattar föremål, fotografier, arkivalier, film, ljud och litteratur med koppling till i första hand handelssjöfart från historisk tid fram till idag. Samlingarna grundlades under 1870-talet då Nautiska föreningen i Göteborg började samla in framförallt äldre sjöfartslitteratur, men också föremål, ritningar och andra dokument.


föremål

Fartygsmodell i närbild. Kaptenen stå på däck. En styrman kikar ut genom en dörr och en man leder en kossa ute på däck.
FÄRJAN 2 "Bonnafröjda", Göteborgs första ångdrivna färja i trafik Klippan-Färjenäs åren 1874-1928. Foto: Bo Melin

Det finns cirka 25 000 registrerade föremål i våra samlingar. De äldsta är från 1500-talet. Här finns troligtvis Nordens största modellsamling och en stor del av det material som bärgats från Svenska Ostindiska Compagniets fartyg GÖTHEBORG, som förliste i Göteborgs hamninlopp 1745. 

Läs mer om de olika samlingarna här »


Vill du se mer sök i samlingarna
Hittar du inte det du söker kontakta samlingsintendent arkivetsjofart@kultur.goteborg.se

FOTOGRAFI

Svart vit bild på hamnarbetare som lastar bananstockar
Bananleverans i Frihamnen. Fotograf okänd.

Vi har cirka 43 000 bilder fördelat på pappersfotografier, negativ, skioptikon, dia och digitala bilder. De äldsta är från mitten av 1800-talet. Bland motiven finns porträtt av fartyg och människor, fiske, miljöer ombord på fartygen, lastning och lossning av fartyg i hamnen, besättningar och mycket annat.


Vill du se mer sök i fotosamlingen.
Hittar du inte det du söker kontakta arkivetsjofart@kultur.goteborg.se så hjälper vi dig.

 

ARKIV

Nihon på varvet

Arkivet består av 400 hyllmeter dokument från rederi- och varvsverksamheter, tidningsurklipp, brev, fotografier, trycksaker och andra dokument med nautisk anknytning från 1700-talet fram till idag.

Läs mer om de olika arkiven här »


Museets person- och företagsarkiv finns i Nationell arkivdatabas. Sök i arkivet
Hittar du inte det du söker kontakta arkivetsjofart@kultur.goteborg.se så hjälper vi dig.

BIBLIOTEK och Läsrum

Biblioteket inrymmer litteratur från Sverige och övriga världen. Vi har ungefär 20 000 titlar och flertalet tidskrifter som berör sjöfart och fiske. Den äldsta volymen är från 1600-talet.
I biblioteket finns enbart referenslitteratur, men är välkommen att läsa dem på plats i museets Forskarrum. På museets finns även Läsrummet Gripsholm där du kan vila dina trötta fötter och förkovra dig i diverse nyare litteratur.


Museets bibliotekskatalog finns i Göteborgs stadsbiblioteks databas GOTLIB. Sök i biblioteket
Hittar du inte det du söker eller vill komma hit och läsa kontakta regina.rexberg@kultur.goteborg.se

FORSKARRUM

Vill du forska i samlingar, arkiv och bibliotek så är Forskarrummet tillgängligt om du bokar tid i förväg.
Kontakta oss via e-post arkivetsjofart@kultur.goteborg.se.

Ge en gåva

Vi arbetar kontinuerligt med att utveckla våra samlingar med nya föremål. Vi är särskilt intresserade av att samla in levnadsberättelser. Det kan vara föremål och arkivalier från olika tidsepoker, genus, ålder, samhällsklasser och yrkeskategorier med havet och sjöfart som gemensam nämnare.

Läs mer om att ge en gåva »

 

 

 

 

 

Utställningar

Orange fiskar simmar i akvarier

Akvariet 

Dyk ner under vattenytan och upptäck sjöhästar, korallrev och krabbor. Här kan du lära dig mer om vår havsmiljö, få veta på vilket sätt drakfisken är giftig eller varför clownfisken byter kön.  

Poster

Amerikafeber

På Svenska Amerika Liniens båtar färdades både emigranter och lyxresenärer. I utställningen får du följa Amerikabåtarnas brokiga historia och människorna som åkte med dem.  

Segelfartygens tid

Segelfartygens tid

Om svensk sjöfart ur ett historiskt perspektiv. Spännande berättelser från de gamla varven, vad som hände när ångfartygen kom och livet ombord. 

Bra att veta