ny tillfällig utställning

Arven efter varven

Öppnar 10 december 2022

I den fotografiska utställningen Arven efter varven får du möta människor och minnen från Göteborgs stora och välkända varvsindustrier. I en omfattande svit av porträtt, konstfotografier, intervjuer, citat och ljudupptagningar kliver vi rakt in i en unik värld genom fotografen Lena Öritslands kameralins och journalisten Maria Bards texter.

Utställningen ger en visuell och personlig inblick i hur vardagen och livet tedde vid Göteborgs stora varv; Eriksbergs Mekaniska Verkstad, Götaverken, Lindholmens varv och Arendalsvarvet. Kvinnor och män, arbetare och tjänstemän i en mängd olika yrkeskategorier ger oss både vardagliga och dramatiska berättelser.

Lena Öritsland är utbildad fotograf vid Konstfack i Stockholm, Maria Bard är utbildad journalist vid Göteborgs universitet. Utställningen produceras av Sjöfartsmuseet Akvariet, och sker i samverkan med LO och ABF med stöd av Arbetarrörelsens kulturfond.

Står t.o.m. december 2023.

En kvinna med glasögon och knuten näve

En gång jobbade jag och en kille med att svetsa i en sillhiss på en rysk fiskebåt, arbetet tog två veckor. Herregud vad vi luktade när vi skulle till matsalen. Ingen ville komma i närheten av oss. Ovanpå skorstenar jobbade vi också. Där var det fullt med avgasrör. Ur ett rör kunde det lukta skit, ur ett annat matos eller diesel. […] Det var inte ett jobb för den som ville vara snygg och ren, men jag älskade det och saknar det fortfarande varje dag.

Sirpa Mäkitalo, svetsare på Eriksberg och Götaverken 1973—1988 och Götaverken Cityvarvet 2005—2014.