vandringsutställning

Haenyeo
– havets kvinnor

Öppnar 9 mars

Dykarkvinnorna

På ön Jeju utanför Sydkorea lever dykarkvinnorna haenyeo. Den tusenåriga traditionen är idag listad på UNESCO över mänsklighetens immateriella kulturarv. Kvinnorna lever i symbios med havet, vågorna och stormarna.

Att leva i harmoni med naturens tillgångar är essentiellt inom haenyeo-kulturen. Kvinnorna är fridykare och använder inte dyktuber och harpuner. De har utvecklat en speciell andningsteknik för att klara av att vara under ytan en längre period. Haenyeo fiskar efter säsong och det finns strikta regler vilka djur och växter som får fångas, allt för att garantera havets naturliga tillväxt.

Under generationer har haenyeo skaffat stor kunskap om havet och det marina livet. Yrket går traditionellt i arv och flickor blir upplärda från tidig ålder. Fram till 1500-talet arbetade både kvinnor och män som dykare, men efter hand övertogs yrket helt av kvinnor. Haenyeo försörjer familjen, medan männen i första hand har hand om hushållet.

I utställningen Haenyeo – havets kvinnor får vi möta några av kvinnorna och ta del av deras liv och arbete. Här presenteras ett 20-tal starka porträtt av fotografen Hyung S. Kim, unika föremål donerade av Sooni Kim samt den nya dokumentärfilmen Legend of the Waterflowers, producerad av Hee-Young Ko.

Utställningen producerades av initiativtagaren Min Jeong Ko och Sjöfartsmuseet Akvariet. Min Jeong Kos farmor var haenyeo och hon har en stor passion för kulturen.

Haenyeo – havets kvinnor” producerades och visades på Sjöfartsmuseet Akvariet 3 mars 2018 – 17 september 2018. Senare har den visats på Kvinnohistoriskt museum i Umeå och på M/S Museum för Sjöfart i Helsingör.

Intervju

”Som att träffa mina släktingar igen”

Möt Min Jeong Ko som är uppvuxen på ön Jeju och vars farmor var haenyeo. Hon har samproducerat utställningen tillsammans med Sjöfartsmuseet Akvariet och vill att publiken ska hitta inspiration, styrka och mod av dykarkvinnornas sätt att leva med havet.

Läs mer

Pressröster

”Fascinerende fotoudstilling på Søfartsmuseet zoomer ind på en gruppe sydkoreanske kvinder, der dykker videre, selv om deres kultur er truet.”

Politiken, DK

Pressröster

”Vackert och fascinerande om havets kvinnor”

Västerbottens-Kuriren

Pressröster

De koreanske havfruer er klart et besøg værd.”

Berlingske DK