Hoppa till huvudinnehåll

Akvariet 

Upplev havets mångfald

Dyk ner under vattenytan och upptäck sjöhästar, korallrev och krabbor. Här kan du lära dig mer om vår havsmiljö, få reda på om sjöborrar har ögon eller varför clownfisken byter kön.  

Tropiska vatten

Korallakvarium april 2014 - februari 2017

Upplev ett korallrev på nära håll. Korallreven är unika platser som har utvecklats under miljontals år och som kryllar av liv. Trots att de täcker mindre än en procent av havets botten är ungefär en fjärdedel av alla marina arter beroende av korallreven för sin överlevnad.

Korallreven är idag en hotad miljö som riskerar att utrotas under vår livstid, till stor del på grund av den globala uppvärmningen. Det kommer att få stora konsekvenser för livet i havet.

Nordiska vatten

Flera olika typer av havsborstmaskar i ett rutnät.
Utställningen Havsborstmaskar. Foto: Arne Nygren.

Undersök djurlivet vid den svenska västkusten. Innan museet stängde för om-och tillbyggnad kunde besökarna se djur som lever i ålgräsängar och bland tångruskor i Den grunda viken. I vår klapptank kunde du uppleva flera nordiska arter på riktigt nära håll under aktiviteten Klappa havet. I akvariet Bergväggen kunde du studera flera vackra nordiska arter av anemoner. Våra live-kameror som sände direkt från havet, eller vår vackra fotoutställning om Havsborstmaskar.

Du kan läsa om våra olika akvarier och arterna som lever där på www.vattenplaneten.se.

Akvariestudion

När vår akvariestudio var öppen hölls lektioner och visningar i anslutning till våra levande miljöer. Här kunde besökarna delta i vår populära programpunkt Klappa havet, varje lördag med djur från den svenska västkusten. I akvariestudion visades även filmer.

Undervattenslaboratoriet
Här kunde du få känna på hur det är att vara i en forskningsstation i havet. Förutom experimentakvarier hade du möjlighet att lära dig mer om havsforskningens utveckling.

Forskning

Bakom kulisserna finns ett DNA-lab och ett experimentlab, där studenter med jämna mellanrum utför sina examensarbeten. Här finns också en heltidsanställd forskare som forskar om biodiversitet och kryptiska arter.

Odling

Korallodling
Foto: Olle Andersson

Vi föder också upp djur i Akvariet. Under de senaste åren har vi odlat bland annat sjöhästar, flera manet-arter, dvärgbläckfiskar, koraller och Banggaikardinalfiskar. När vi har lyckats bra delar vi med oss av våra odlade djur till andra akvarier.

Följ Akvariet på Twitter.